«Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

«Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

183
«Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

Το μήνυμα του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

«Με τιμή και περηφάνια, απευθύνομαι σήμερα, σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά και σε κάθε μέλος της μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.
Όπως κάθε χρόνο, η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αφιερώνεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. Φέτος, το κεντρικό θέμα της, «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» («Shipping: indispensable to the world») που αναδεικνύει τον κρίσιμο δεσμό μεταξύ της ναυτιλίας και της κοινωνίας, ειδικά για τη χώρα μας, είναι εξαιρετικά επίκαιρο.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας καθιερώθηκε το 1978, από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) με στόχο την υπενθύμιση της σημασίας της συνεισφοράς της Ναυτιλιακής Κοινότητας και του ΙΜΟ στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (safety), της ασφάλειας στη θάλασσα (security) και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Η επιλογή του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας ευστόχως υπογραμμίζει τον άρρηκτο σύνδεσμο μεταξύ της ναυτιλίας και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την πρωταρχικότητα του ΙΜΟ στη διασφάλιση του πλαισίου που εγγυάται την ομαλή λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας και του παγκόσμιου εμπορίου.
Η ελληνική ναυτιλία που δραστηριοποιείται σχεδόν κατεξοχήν στο, δια των θαλασσίων μεταφορών, διεθνές εμπόριο μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trade), αισθάνεται τις δυσμενείς συνέπειες περιφερειακών ή εθνικών μέτρων που αποκλίνουν από τα διεθνή πρότυπα του ΙΜΟ. Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη μεταφορά των αγαθών και προϊόντων. Η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε ανέκαθεν, πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προδιαγραφών και καινοτομιών που διασφαλίζουν την ποιότητα υπηρεσιών, την περιβαλλοντική προστασία και το ανταγωνιστικό κόστος.
Τα πλοία, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένα, όσο είναι σήμερα και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του παγκόσμιου στόλου και την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού της ναυτιλίας. Η προσπάθεια όμως, δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Κάθε ένας από εμάς, από το πόστο που κατέχει σε αυτόν τον πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας, πρέπει να συνεισφέρει ενεργά στην διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, όπως είναι μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα, η ναυτική εργασία και εκπαίδευση, οι κανονισμοί και τα μέτρα ασφάλειας, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και η περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών.
Με τις σκέψεις αυτές, σας καλώ και εγώ να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, να επιβεβαιώσουμε το, «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στην επιβεβαίωση, «Ναυτιλία: Απαραίτητη για την Ελλάδα». Γιατί πράγματι, η ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο δίκαιης ανάπτυξης για την χώρα μας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.