Συμμετοχή του Ναυτικού Μουσείου στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συμμετοχή του Ναυτικού Μουσείου στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

91
Συμμετοχή του Ναυτικού Μουσείου στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ διάρκειας 1 ώρας με τίτλο «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και αναβιώνει το θαλασσινό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στην Κύπρο διασχίζοντας λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και 11 νησιών του Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Πάτμο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Πειραιά, Κόρινθο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο και Κρήτη).
Παρουσιάζονται ποικίλες όψεις των λιμανιών, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, εκκλησίες, κάστρα, πύργοι καστρόσπιτα, οικισμοί, κινητά ευρήματα της περιόδου που εκτίθενται σε μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και υπολείμματα λιμενικών εγκαταστάσεων που σώζονται από τους βυζαντινούς χρόνους. Στόχος είναι η πολιτιστική προβολή των λιμανιών στο βαθμό που αναδεικνύει τη σημασία τους ως σταθμών στις θαλάσσιες διαδρομές των μεσαιωνικών πλοίων, καθώς και ως τόπων παραγωγής προϊόντων, τα οποία αποτελούσαν αντικείμενα εμπορικών συναλλαγών.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στον Πειραιά, συνοδεύει την ομότιτλη, περιοδική φωτογραφική έκθεση που ήδη φιλοξενείται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος από τις 27 Μαΐου 2016 και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι της 30 Δεκεμβρίου 2016.
Οι ημέρες και ώρες προβολών είναι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 10:30 έως τις 11:30 και από τις 12:00 έως τις 13:00 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 10:30 έως τις 11:30 και από τις 12:00 έως τις 13:00.
Μετά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες θα πραγματοποιούνται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος προβολές του ντοκιμαντέρ κάθε Σάββατο και ώρες: 10:30-11:30 & 12:00-13:00 . Τις καθημερινές, οι προβολές θα γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Να σημειώσουμε ότι το ωράριο λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδoς έχει ως εξής: από Τρίτη έως Σάββατο 9:00-14:00 και βρίσκεται στη Μαρίνα Ζέας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.