Σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης ο δείκτης BDI

Σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης ο δείκτης BDI

133
Σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης ο δείκτης BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Συνέδρια επί συνεδρίων, τόσο σε τοπικό αλλά και Διεθνές επίπεδο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, (G 20, ΔΕΘ, Μεσογειακή Σύνοδος, Σύνοδος ηγετών Κρατών-Μελών της Ε.Ε στην Μπρατισλάβα και Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη), με διαπιστώσεις επί των διαπιστώσεων αλλά επί της ουσίας καμία συγκεκριμένη απόφαση για σχεδιασμό και υλοποίηση κοινής στρατηγικής με στόχο την αποφυγή τόσο της υποβόσκουσας πολιτικής κρίσης Παγκοσμίως αλλά και της κοινώς αποδεκτής κρίσης που βιώνει η Παγκόσμια οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερα έντονη βραχεία ανάπτυξη με στοιχεία στασιμότητας και με το outlook να παραμένει αρνητικό.
Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις, σε «τοπικό» επίπεδο, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, εντός των προθεσμιών, για την εκταμίευση της υπό-δόσης το οποίο σημαίνει ότι θα ικανοποιήσει τα 15 προαπαιτούμενα μέχρι τέλος του μήνα, ώστε να συνταχθεί η έκθεση προόδου, να δοθεί η πρώτη έγκριση στο EuroWorking στις 29 Σεπτεμβρίου και τέλος με πολιτική απόφαση το Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου να εγκρίνει την εκταμίευση των € 2,8 δισ. Φυσικά το «έργο» έχει και συνέχεια, καθώς στις 17 Οκτωβρίου ξεκινά η 2η αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει 43 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσης ύψους € 6,1 δισ.
Στη μεγάλη εικόνα της Παγκόσμιας οικονομίας, η Morgan Stanley, βασιζόμενη στο μοντέλο του δείκτη Morgan Stanley Cycle Indicators, συμπεραίνει πως ο δείκτης δείχνει στροφή προς την εσωστρέφεια όπως το 1965, το 1984 και το 1994. Σύμφωνα με την ανάλυση της, οι πιθανότητες του να εισέλθει σε ύφεση η Παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, μειώθηκαν από το 40 στο 30% αλλά από την άλλη οι αγορές των αναπτυγμένων οικονομιών έχουν αρχίσει και εισέρχονται σε κύκλο υπό-απόδοσης και πιθανώς θα αρχίσει η φάση της διόρθωσης. Αν η εκτίμηση αυτή επαληθευθεί, τότε θα βιώσουμε το φαινόμενο όπου οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων θα έχουν πτωτική τάση ακόμη και σε ένα πλαίσιο με περισσότερη ανάπτυξη.
Όσο περνάει ο καιρός τόσο και πληθαίνουν οι φωνές από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα για αυτό που εδώ και αρκετό διάστημα έχουμε επισημάνει, δηλαδή όχι μόνο για την ανεπάρκεια των προγράμματων ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων να αναζωογονήσουν την πραγματική οικονομία, αλλά και για τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί για την πορεία της Παγκόσμιας οικονομίας.
Μεταξύ πολλών άλλων, πρόσφατα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Hedge Fund παγκοσμίως, ο Ray Dalio του Bridgewater, προειδοποίησε την επενδυτική κοινότητα πως το Διεθνές σύστημα είναι σαν να έχει επιστρέψει στην περίοδο 1935 με 1945, με άλλα λόγια έχει εξαντληθεί και έχει φτάσει στα όρια του. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι το σύστημα έχει εγκλωβιστεί καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν να αναθερμάνουν τις οικονομίες και να αυξήσουν περαιτέρω τις Παγκόσμιες τιμές των μετοχών και ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων και οι περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με τις αναμενόμενες αποδόσεις των μετρητών. Παράλληλα θεωρεί ότι δεν μπορούν να υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια, να προσθέσουμε εμείς ότι μπορεί να υπάρξουν αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα και επίσης θεωρεί ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν φθάσει στα όρια τους. Συμπερασματικά καταλήγει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων είναι πιο εύκολο να υποχωρήσουν από το να ανακάμψουν, ενώ τονίζει πως οι Διεθνείς οικονομίες εισέρχονται σε μία φάση όπου θα κυριαρχούν οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 800 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1,680 μονάδες με $ 10,929 την ημέρα, BPI στις 646 μονάδες στα $ 5,182 την ημέρα, BSI στις 660 μονάδες στα $ 6,903 την ημέρα και BHSI στις 415 μονάδες, στα $ 5,595 την ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.