Πώληση εν όψει της ναυπηγικής μονάδας STX France

Πώληση εν όψει της ναυπηγικής μονάδας STX France

101
Πώληση εν όψει της ναυπηγικής μονάδας STX France

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά της ναυπηγικής μονάδας STX France, η οποία ανήκει στην εταιρεία συμμετοχών STX Corporation με έδρα την πόλη Τζινχάε της Νότιας Κορέας.
Συγκεκριμένα ο ολλανδικός όμιλος Damen και ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Fincantieri εμφανίζονται ως οι δύο από τους πιθανούς αγοραστές των ναυπηγείων STX France, της μεγαλύτερης ναυπηγικής μονάδας της Γαλλίας. Η επιλογή της STX Corporation για πώληση των γαλλικών ναυπηγείων στο Σαιν-Ναζαίρ, με τη συνδρομή της εταιρείας PricewaterhouseCoopers, έρχεται ως αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρώτη εδώ και αρκετούς μήνες, προβλήματα που την έχουν οδηγήσει στην απόφαση για πώληση περιουσιακών της στοιχείων σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη.
Το 67% της μονάδας STX France ανήκει στην STX Corporation, ενώ το υπόλοιπο 33% ανήκει στο Γαλλικό Δημόσιο, που μπορεί να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που έχει αντιρρήσεις στο «πρόσωπο» του πιθανού νέου αγοραστή.
Η ιστορία των κερδοφόρων ναυπηγείων STX France είναι μακρά και ξεκινά από το 1862, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων φτάνει σήμερα τα σχεδόν 6.000 άτομα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων σε δηλώσεις του προς την “Le Monde” τονίζει ότι εάν τα ναυπηγεία περάσουν σε άλλη εταιρεία, η οποία θα διαθέτει ένα «ξεκάθαρο ναυπηγικό όραμα και στρατηγική», τότε ίσως τα πράγματα εξελιχθούν θετικά τόσο για τα γαλλικά ναυπηγεία όσο και για τους χιλιάδες εργαζομένους τους.

Φωτό: flickr.com/ Frans Berkelaar

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.