Συγνώμη για τις καταστροφές που έχουμε προκαλέσει …

Συγνώμη για τις καταστροφές που έχουμε προκαλέσει …

200
Συγνώμη για τις καταστροφές που έχουμε προκαλέσει …

Η περιοχή του Κρόνινγκεν, στην βορειοανατολική Ολλανδία, αποτελεί το μεγαλύτερο πεδίο εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα του κόσμου. Μάλιστα, από το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν εξορύσσεται ποσότητα φυσικού αερίου ίση σχεδόν με τα δύο τρίτα της συνολικής ολλανδικής παραγωγής φυσικού αερίου. Με αυτές τις ποσότητες η Ολλανδία καλύπτει περίπου το 15% των συνολικών αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Όμως, μολονότι η εξόρυξη αερίου μπορεί να προσφέρει μία σημαντική εναλλακτική λύση έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου και να αποφέρει σημαντικά έσοδα για το ολλανδικό δημόσιο, οι παρενέργειες είναι μεγάλες, με σημαντικότερη εξ αυτών την πρόκληση συνεχών σεισμικών δονήσεων, έντασης από 1,5 έως και 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην περιοχή του Γκρόνινγκεν, ήδη από το 1993, ενώ από το 2008 αυτές έγιναν εντονότερες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία στοιχεία, όπως τα παρουσιάζει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «dutchnews.nl», ο αριθμός των σπιτιών στην επαρχία του Γκρόνινγκεν και ιδίως κοντά στην πόλη Σλόχτερεν που έχουν πληγεί από τις σεισμικές δονήσεις έχει ανέλθει στα 100.000 σπίτια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.
Το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας έδωσε εντολή για μείωση της παραγωγής, ενώ ανώτατα στελέχη των ενεργειακών ομίλων Shell και ExxonMobil που δραστηριοποιούνται στα πεδία εξόρυξης φυσικού αερίου στην επαρχία του Γκρόνινγκεν, μετά από ακρόαση στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, εξέφρασαν την θλίψη τους για το γεγονός και ζήτησαν «συγνώμη» από τους κατοίκους για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Φωτό: flickr.com/ GorissenM/ Well test; Flaring

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.