Ταχύπλοο επιβατικό πλοίο μετατρέπεται σε πολεμικό σκάφος

Ταχύπλοο επιβατικό πλοίο μετατρέπεται σε πολεμικό σκάφος

3572
Ταχύπλοο επιβατικό πλοίο μετατρέπεται σε πολεμικό σκάφος

Το “HSC Manannan” ένα καταμαράν μήκους 96 μέτρων ναυπηγήθηκε στην Τασμανία το 1998. Δραστηριοποιήθηκε για πέντε έτη σε γραμμές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ενώ σήμερα δραστηριοποιείται στην γραμμή Douglas-Liverpool.
Η ιστορία όμως του πλοίου κρύβει μία ιδιαίτερη πτυχή, καθώς μεταξύ 2001 και 2006 το πλοίο ανέλαβε ένα τελείως διαφορετικό ρόλο υπηρετώντας το ΠΝ των ΗΠΑ με την ονομασία “USS Joint Venture”, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία HSV-X1.
Στο πλαίσιο του προγράμματος το πλοίο υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις καθώς προστέθηκε ελικοδρόμιο αλλά και ο κατάλληλος εξοπλισμός για να φέρει σε πέρας πολεμικές αποστολές. Είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 325 στρατιωτών και 400 τόνων εφοδίων σε αποστάσεις μέχρι και 3.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 40 κόμβων. Μάλιστα το 2003 συμμετείχε στην επιχείρηση Enduring Freedom στο Κέρας της Αφρικής.
Έπειτα από ναύλωση πέντε ετών επέστρεψε στην εταιρεία INCAT με τα χρώματα της Express Ferries, έχοντας φυσικά υποστεί και πάλι τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Το παρακάτω βίντεο δείχνει το πλοίο από την εποχή που “φορούσε” την πολεμική παραλλαγή.

Φωτο: via Wikicommons

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.