Αύξηση στις εξαγωγές της κατέγραψε η Τουρκία

Αύξηση στις εξαγωγές της κατέγραψε η Τουρκία

106
Αύξηση στις εξαγωγές της κατέγραψε η Τουρκία

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, κατά τα τελευταία 2-3 έτη, κατέγραψαν οι εξαγωγές της γείτονας χώρας. Η Συνέλευση των Τουρκικών Εξαγωγέων (ΤΙΜ), ανακοίνωσε ότι η αξία των εξαγωγών της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 6,9% τον περασμένο Αύγουστο και ανήλθε σε 11.150.000.000 δολάρια ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Σε συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ο επικεφαλής της ΤΙΜ κ. Buyukeksi δήλωσε: “Είμαστε υπερήφανοι που οι εξαγωγές μας αυξάνονται παρά τις εξελίξεις που συνέβησαν πρόσφατα. Πιστεύουμε ότι οι εξαγωγές της χώρας, ειδικά στη Βόρεια Αμερική και τις χώρες της ΕΕ, θα εμφανίσουν μεγαλύτερη αύξηση στις επόμενες ημέρες”.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία για την εξαγωγή φουντουκιών όπου πλέον η χώρα παράγει περίπου το 75% της συνολικής παραγωγής στον κόσμο.
Η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία, παραμένει ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις με εξαγωγές αξίας $ 1,7 δις τον Αύγουστο, ενώ άλλοι τομείς εξαγωγών με ισχυρές προοπτικές είναι τα έτοιμα υφάσματα, οι χημικές ύλες και τα χημικά προϊόντα αλλά και τα γεωργικά προϊόντα (ειδικά οι εξαγωγές ελαιολάδου και ελιάς, με 36,4% αύξηση τον Αύγουστο). Ωστόσο, το μερίδιο στο παγκόσμιο συνολικό εμπόριο για την Τουρκία είναι 0,89%, αφού η χώρα δεν εξάγει έως σήμερα εμπορεύματα και αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.