Στα ύψη η ανάπτυξη της Ινδικής οικονομίας

Στα ύψη η ανάπτυξη της Ινδικής οικονομίας

105
Στα ύψη η ανάπτυξη της Ινδικής οικονομίας

Στο 7,8% θα εκτοξευθεί το 2016- 2017 η ανάπτυξη της οικονομίας της Ινδίας όπως υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, μετά από σχετική έρευνα της Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).
Όπως προκύπτει από την έρευνα της FICCI, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, διαφαίνεται μια οριακή βελτίωση της εκτιμώμενης ανάπτυξης της οικονομίας της Ινδίας για το 2016 – 2017, η οποία αποδίδεται, κυρίως, στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής αλλά και του κύκλου εργασιών της βαριάς βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας συνέβαλαν οι ιδιαίτερα ήπιοι, καλοκαιρινοί μουσώνες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας της FICCI επιβεβαιώνει και η Reserve Bank of India (RBI). Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, η ανάπτυξη θα αγγίξει το 7,6%, παραμένει όμως κατώτερη των προσδοκιών.
Σύμφωνα με τον Dr. Raghuram Rajan, διοικητή της RBI, ανασταλτικός παράγοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελούν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Κατά τη διάρκεια μάλιστα συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Νέο Δελχί, ο κ. Raghuram Rajan ανέφερε πως παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση των επιτοκίων και εφαρμογή της πολιτικής οριακού επιτοκίου δανεισμού από την RBI, οι ιδιωτικές τράπεζες «κάνουν τα στραβά μάτια» στην περαιτέρω περικοπή των επιτοκίων δανεισμού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το, ήδη αδύναμο, τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, ο διοικητής επεσήμανε τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της ινδικής κυβέρνησης για την επαναφορά της μακροοικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Τόνισε μάλιστα πως αρκετά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται να αποδίδουν, ενώ υπάρχουν αρκετά ακόμη πράγματα που πρέπει να υλοποιηθούν το ερχόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.