Η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την ανεργία των νέων

Η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την ανεργία των νέων

89
Η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την ανεργία των νέων

Μια σημαντική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ/ ILO) προειδοποίησε ότι το 13,1 % των νέων σε όλη τη γη θα είναι άνεργοι το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 12,9 % που καταγράφηκε το 2015.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ για τους δείκτες της Παγκόσμιας Απασχόλησης για το 2016, ο συνολικός αριθμός των ανέργων νέων αναμένεται να φθάσει τα 71 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή μισό εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι το 2015.
Επίσης ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων νέων που εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ή μέτριας φτώχειας, μια τάση που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των νέων γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τους νέους άνδρες ανέρχεται σε 53,9 % το 2016, σε σύγκριση με 37,% για τις γυναίκες. Η συγκεκριμένη διαφορά στα επίπεδα απασχόλησης είναι ιδιαίτερα ορατή στη Νότια Ασία, στις αραβικές χώρες και στη Βόρεια Αφρική.
Η γενικότερη αύξηση των ποσοστών ανεργίας των νέων είναι ιδιαίτερα έντονη στις αναδυόμενες χώρες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τη διεθνή ύφεση.
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, ένας στους πέντε νέους ηλικίας 15-29 ετών σε όλο τον κόσμο ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής και διαμονής του το 2015, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών και προοπτικών εργασίας και απασχόλησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.