Νέο δεσμευτικό πλαίσιο για την καλύτερη προστασία των ναυτικών

Νέο δεσμευτικό πλαίσιο για την καλύτερη προστασία των ναυτικών

303
Νέο δεσμευτικό πλαίσιο για την καλύτερη προστασία των ναυτικών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ILO oι τροπολογίες του Κώδικα της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006), θα τεθούν σε ισχύ στις 18 Ιανουαρίου 2017.
Aν και είχε δοθεί στα κράτη- μέλη η δυνατότητα μέχρι τις 18 Ιουλίου 2016 να εκφράσουν επισήμως τις αντιρρήσεις τους για τις Τροπολογίες του 2014 υπήρξε ωστόσο ευρεία υποστήριξη για τις νέες διατάξεις, με μόλις δύο κυβερνήσεις να δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται από τις τροπολογίες.
Οι νέες Τροπολογίες δημιουργούν ένα νέο δεσμευτικό πλαίσιο για την καλύτερη προστασία των ναυτικών σε περιπτώσεις εγκατάλειψης και προβλέπουν την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου ή μακροχρόνιας αναπηρίας – δύο κρίσιμα ζητήματα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Όταν τεθεί σε ισχύ, τον Ιανουάριο του 2017 οι Τροπολογίες του 2014, θα συσταθεί ένα νέο σύστημα χρηματοοικονομικής ασφάλισης με το οποίο οι πλοιοκτήτες θα εξασφαλίζουν αποζημίωση στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους σε περίπτωση εγκατάλειψης, θανάτου ή μακροχρόνιας αναπηρίας λόγω ένα επαγγελματικό τραυματισμού, ασθένειας ή κινδύνου. Η υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικών και άλλων αποδεικτικών εγγράφων θα πρέπει να φυλάσσονται επί του σκάφους για να μπορεί ο πλοίαρχος να αποδείξει σε πιθανούς ελέγχους ότι το πλήρωμα “εξασφαλίζεται” σε περίπτωση εγκατάλειψης ή τραυματισμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.