Σε νέες πολιτικές για την προσέλκυση κεφαλαίων προσανατολίζεται το Μπαχρέιν

Σε νέες πολιτικές για την προσέλκυση κεφαλαίων προσανατολίζεται το Μπαχρέιν

98
Σε νέες πολιτικές για την προσέλκυση κεφαλαίων προσανατολίζεται το Μπαχρέιν

Η πρόσφατη απόφαση του βασιλιά του Μπαχρέιν να επιτρέψει την εγκατάσταση και λειτουργία εταιρειών με 100% αλλοδαπή ιδιοκτησία διαφαίνεται ότι θα έχει μια “θετική” επίδραση στην οικονομία του λιλιπούτειου νησιού που κλονίζεται από τις οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή.
Το Μπαχρέιν, ένα από τα πρώτα κράτη που ανακαλύφθηκε ο Μαύρος Χρυσός στην Αραβική χερσόνησο, θεωρείται “προτεκτοράτο” της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ αλλά οι εσωτερικές -θρησκευτικές κυρίως- αναταραχές, η μείωση του τουρισμού από τη Σαουδική Αραβία και η φθίνουσα πορεία σε όλα τα κράτη της περιοχής έχουν αναγκάσει τον Βασιλιά Hamad bin Isa Al Khalifa να ακολουθήσει νέες πολιτικές για την προσέλκυση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν ή θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία τους στο νησί, χωρίς να υπάρξει καμία συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση από κατοίκους ή νομικά πρόσωπα του Μπαχρέιν. Ωστόσο η “ελευθέρωση” της μετοχικής σύνθεσης αφορά συγκεκριμένους τομείς όπως τα ακίνητα, οι επιχειρηματικές και διοικητικές υπηρεσίες, η υγεία, η ενημέρωση και οι επικοινωνίες, η κατασκευή και οι τεχνικές υπηρεσίες.
Το Μπαχρέιν, σε σχέση με τα γειτονικά κράτη, προσφέρει ήδη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού οι τιμές των ενοικίων και του γενικότερου κόστους ζωής είναι σε ελκυστικά επίπεδα. Επίσης θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο και προοδευτικό απ’ όλα τα γειτονικά Βασίλεια και Εμιράτα.
Η νέα νομοθεσία είναι, σύμφωνα με ειδικούς, πιθανό να προσελκύσει εταιρείες ώστε να δημιουργήσουν νέες έδρες στη Μέση Ανατολή εκμεταλλευόμενες τις χαμηλότατες φορολογίες που ισχύουν και απ’ όσο φαίνεται θα διατηρηθούν τόσο για τα νομικά όσο και τα φυσικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.