Ινδία και ΗΠΑ ενισχύουν τους ναυτιλιακούς τους δεσμούς

Ινδία και ΗΠΑ ενισχύουν τους ναυτιλιακούς τους δεσμούς

57
Ινδία και ΗΠΑ ενισχύουν τους ναυτιλιακούς τους δεσμούς

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών της Ινδίας, Shri Nitin Gadkari στις ΗΠΑ, τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δύο χώρες πρόκειται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στη ναυτιλία. Διοικήσεις μεγάλων αμερικανικών λιμανιών μάλιστα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για υλοποίηση επενδύσεων σε προγράμματα λιμενικής ανάπτυξης στην ινδική χερσόνησο και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των λιμενικών υποδομών της Ινδίας “Sagarmala”.
Σύμφωνα με ινδικές κυβερνητικές πηγές, 150 projects υπό το πρόγραμμα «Sagarmala”, στοχεύουν σε προσέλκυση επενδύσεων της τάξης των $ 50- 60 εκ. και επιπρόσθετες επενδύσεις της τάξης των $ 100 εκ. για ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία 4 εκ. άμεσων θέσεων εργασίας και 6 εκ. έμμεσων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους ενδομεταφοράς και logistics στο εσωτερικό της χώρας.
Κατά την επίσκεψη του, ο Shri Nitin Gadkari συζήτησε τις ευκαιρίες συνεργασίας με εκπροσώπους του λιμένα του Long Beach, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες σε προγράμματα δημιουργίας και εκσυγχρονισμού νέων και παλαιότερων λιμένων, οδικών δικτύων, παράκτιων οικονομικών ζωνών, ναυπηγείων, διαλυτηρίων και δικτύων για τη κρουαζιέρα. Επισκέφθηκε ακόμη το εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων “Tesla” απευθύνοντας κάλεσμα στη διοίκηση της εταιρείας για δημιουργία νέου κόμβου παραγωγής και διανομής αυτοκινήτων στην Ινδία. Έδωσε μάλιστα την εγγύηση από πλευράς της κυβέρνησης, για παραχώρηση εκτάσεων κοντά στα μεγάλα ινδικά λιμάνια προκειμένου να διευκολύνουν την εξαγωγή των αυτοκινήτων της “Tesla” στις νοτιανατολικές ασιατικές χώρες.
Τονίζεται πως η συγκεκριμένη επίσκεψη του Ινδού υπουργού, εντάσσεται στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μετά την υλοποίηση των προσυμφωνημένων μεταρρυθμίσεων από τη κυβέρνηση Μόντι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.