Η SWISS σε συνεχιζόμενη πορεία ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Η SWISS σε συνεχιζόμενη πορεία ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

104
Η SWISS σε συνεχιζόμενη πορεία ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας της νέας στρατηγικής και αναπτυξιακής της πορείας ο ελβετικός αερομεταφορέας SWISS διοργάνωσε δείπνο με εκπροσώπους των εξειδικευμένων ελληνικών ΜΜΕ.
Η ανανέωση του στόλου της SWISS αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εταιρείας, ειδικά μετά την εξαγορά της από τη Lufthansa. H ημέρα της παρουσίας μάλιστα συνέπεσε με την πρώτη πτήση με το νέο αεροσκάφος της SWISS από την καναδική Bombardier, στην πτήση Ζυρίχη- Παρίσι. Το αναπτυξιακό πλάνο της SWISS International Air Lines περιλαμβάνει ένα σημαντικό τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ανανέωσης στόλου που προβλέπεται να αγγίξει τα 5 δις CHF. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του 2018 η ελβετική αεροπορική εταιρεία αναμένεται να έχει παραλάβει συνολικά 39 αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας και να διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους και φιλικούς προς το περιβάλλον στόλους της Ευρώπης. Ο ανανεωμένος στόλος θα περιλαμβάνει αεροσκάφη τύπου C-Series για τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Avros, αλλά και τη νέα ναυαρχίδα του στόλου, το Boeing 777-300ER για τις προγραμματισμένες διηπειρωτικές πτήσεις, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Α340. Τα νέα αεροσκάφη της Bombardier ενδέχεται να δρομολογηθούν στις πτήσεις από την Αθήνας προς τη Γενεύη, ενώ σε περιόδους αιχμής θα δρομολογούνται τα Beoing 777 στις πτήσεις από Αθήνα προς Ζυρίχη. Στο ίδιο πλαίσιο η εταιρεία εγκαινίασε της νέες αίθουσες αναμονής για τους διακεκριμένους και ‘χρυσούς’ επιβάτης στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα πορεία των ελβετικών αερογραμμών στη χώρα μας, ο κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης, ένα από τα πιο έγκυρα στελέχη της ελληνικής αεροπορικής αγοράς και Περιφερειακός Διευθυντής για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, τόνισε: «Μετά από 69 χρόνια σταθερής και διαρκούς παρoυσίας των ελβετικών αερογραμμών στην Ελλάδα, είμαστε υπερήφανοι που η SWISS συνεχίζει αυτή τη δυναμική πορεία στη χώρα μας θέτοντας υψηλά πρότυπα εξυπηρέτησης. Οι πελάτες μας, ειδικά από την Ελλάδα είναι εξαιρετικά πιστοί και απολαμβάνουν το τρίπτυχο ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια για το οποίο φημίζονται οι Ελβετοί». Αν και η αναπτυξιακή πορείας της Aegean Airlines στις πτήσεις προς Ελβετία και Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχει καταστήσει τον ανταγωνισμό πιο έντονο η ελβετική εταιρεία φαίνεται να επενδύει στην ελληνική αγορά αναπτύσσοντας τόσο νέους προορισμούς από την Ελλάδα όσο ενισχύοντας την παρουσίας της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική αγορά, η SWISS δίνει έμφαση στη χώρα μας, προσφέροντας στους Έλληνες ταξιδιώτες ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς ναύλους για ταξίδια σε όλον τον κόσμο. Σχολιάζοντας την ναυτιλιακή κίνηση της εταιρείας ο κ. Ζωγραφάκης τόνισε ότι η εταιρεία δεν διαθέτει πλέον ένα παγκόσμιο δίκτυο για να απορροφήσει μεγάλα ποσοστά της συγκεκριμένης κίνησης αλλά προσφέρει εξαιρετικές συνδέσεις με τις άλλες αδερφές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa. Ωστόσο οι πτήσεις προς Γενεύη και Ζυρίχη είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για το ναυτιλιακό κοινό της Αθήνας όπως και οι προορισμοί προς τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία. Μάλιστα τα ποσοστά των Ελλήνων επιβατών- επιχειρηματιών που επιλέγουν να πετούν στη διακεκριμένη θέση της SWISS ξεπερνούν το 25%.
Η νέα στρατηγική δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον ταξιδιώτη που δίνει μεγάλη προσοχή στις τιμές των ναύλων: «Στη SWISS καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες των Ελλήνων επιβατών προσφέροντας χαμηλούς ναύλους προς δημοφιλείς προορισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος μπορεί να πετάξει για Ζυρίχη με μόλις 97 € (τελική τιμή για εισιτήριο με επιστροφή και με μία χειραποσκευή) και για Νέα Υόρκη στην εξαιρετική τιμή των 463 € (τελική τιμή για εισιτήριο με επιστροφή μαζί με αποσκευή)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζωγραφάκης.

Τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο η SWISS και η θυγατρική της Edelweiss Air συνδέουν την Ελλάδα με τα αεροδρόμια της Ζυρίχης και της Γενεύης εκτελώντας συνολικά 70 πτήσεις την εβδομάδα. Η εταιρεία συνδέει καθημερινά την Αθήνα με τη Ζυρίχη (23 πτήσεις την εβδομάδα) και τη Γενεύη (με 8 πτήσεις την εβδομάδα), ενώ εκτελεί τακτικές και πολυάριθμες πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τη Μύκονο και την Κως.
Ωστόσο ο κ. Ζωγραφάκης τόνισε ότι αν και οι αερομεταφορείς φέτος προσπάθησαν να αναπτύξουν το δίκτυό τους από την Ελλάδα -αφού αντιλήφθηκαν έγκυρα τη μείωση της τουριστικής κίνησης προς την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή- η Ελλάδα δε κατάφερε να εξασφαλίσει το μερίδιο της αγοράς που θα μπορούσε. Αντίθετα η Ισπανία και η Πορτογαλία, με γρήγορους σχεδιασμούς κατάφεραν να απορροφήσουν μεγάλο μερίδιο τουριστών. Ανάμεσα στους βασικούς λόγους της συρρίκνωσης της κίνησης της Ελλάδας, αυτό το καλοκαίρι, είναι η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση των τιμών αρκετών ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς, η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και προσωπικού για την έγκαιρη και γρήγορη χορήγηση visas -ειδικά σε χώρες εκτός ΕΕ- και σαφώς το προσφυγικό το οποίο παρουσιάζεται ως μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ενώ δηλαδή υπήρξε αύξηση των πτήσεων και των συνδέσεων, ο διεθνής ταξιδιώτης φαίνεται για ευνόητους λόgους να μην… γέμισε τα αεροπλάνα όπως αναμενόταν αρχικά. Οι περισσότεροι επιβάτες κλείνουν θέσεις τελευταία στιγμή και συνήθως το συγκεκριμένο τουριστικό κοινό δεν είναι και το πιο… προσοδοφόρο για την Ελλάδα.
Ο κ. Ζωγραφάκης επίσης τόνισε ότι η βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες σύμφωνα με εκτιμήσεις επέφερε μεγάλο πλήγμα στις αερομεταφορές αφού επηρέασε αρνητικά 2000000 ταξιδιώτες οι οποίοι προτίμησαν να μην ταξιδέψουν με αεροπλάνο την περίοδο μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Η SWISS σήμερα διαθέτει στόλο 95 αεροσκαφών και μαζί με τη θυγατρική της Edelweiss Air εξυπηρετεί 105 προορισμούς σε όλον τον κόσμο μέσω των κύριων κόμβων της, τη Ζυρίχη και τη Γενεύη. Είναι μέλος του κορυφαίου ευρωπαϊκού αεροπορικού ομίλου, Lufthansa Group.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.