Τούρκοι αξιωματικοί ΕΝ διακινούσαν τεράστια ποσότητα κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τούρκοι αξιωματικοί ΕΝ διακινούσαν τεράστια ποσότητα κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο

129
Τούρκοι αξιωματικοί ΕΝ διακινούσαν τεράστια ποσότητα κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο

To γύρο της Βρετανίας κάνει η είδηση της καταδίκης δύο Τούρκων αξιωματικών ΕΝ οι οποίοι φέρονται να διακινούσαν τεράστια ποσότητα κοκαΐνης σε ρυμουλκό νηολογημένο στην Τανζανία. Η ποσότητα θεωρείται η μεγαλύτερη στη συγκεκριμένη κατηγορία ναρκωτικών και απαγορευμένων ουσιών που έχει ποτέ εντοπιστεί σε πλοίο στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τον Απρίλιο του 2015 οι αρμόδιες αρχές της Βρετανικής Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, ύστερα από πληροφορία των Γαλλικών αρχών, εντόπισαν το MV “Hamal” στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στη Σκωτία. Οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν 28 δέματα κοκαΐνης, 25kg το κάθε ένα. Το συνολικό βάρος της κοκαΐνης στο πλοίο ήταν 3,2 τόνοι και η “καθαρότητα” της ήταν μεταξύ 58 και 74 τοις εκατό. Η εμπορική αξία της συγκεκριμένης ποσότητας είναι περίπου 512 εκατομμύρια στερλίνες.
Το MV “Hamal” είχε αποπλεύσει από την Τουρκία για τη Γουιάνα στη Νότια Αμερική με ενδιάμεσο σταθμό την Τενερίφη των Καναρίων Νήσων. Πιστεύεται ότι τα ναρκωτικά φορτώθηκαν στο πλοίο, στην πρωτεύουσα της Γουιάνας, Τζορτζτάουν.
Αρχικά εννέα Τούρκοι, μέλη του πληρώματος, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις δικαστικές αρχές στο Aberdeen της Σκωτίας. Το δικαστήριο όμως απάλλαξε από τις κατηγορίες και έκρινε αθώους τους 7 από τους κατηγορούμενους και έκρινε ως ενόχους για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών των πλοίαρχο και ύπαρχο του πλοίου.
Μετά από μια δίκη που κράτησε 12 εβδομάδες στο πρωτοδικείο στη Γλασκόβη, ο καπετάνιος Mumin Sahin και ο ύπαρχος Emin Ozmen κρίθηκαν ένοχοι από τους ενόρκους. Σύμφωνα με την ποινική δικονομία της Βρετανίας ο πρωτοδίκης θα ανακοινώσει την ποινή φυλάκισης των δύο ενόχων σε ένα μήνα.

h

Φωτο: ΑΠΕ /ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.