
Φρένο στην πτώση της τιμής του χάλυβα και περαιτέρω ενίσχυση των εγχώριων βιομηχανιών φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει η Ινδία, μέσω της επιβολής δασμών στην εισαγωγή του εν λόγω εμπορεύματος μέχρι το 2018.
Το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται να προκύπτει από την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του εισαγώμενου χάλυβα, οι εισαγωγές του οποία άγγιξαν για το 2015-2016 τους 11,2 εκ. τόνους, με την Κίνα να είναι ο μεγάλος “χαμένος” ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του εν λόγω εμπορεύματος στον κόσμο (50% της παγκόσμιας προσφοράς), ακολουθούμενη από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στόχος του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας χάλυβα στην Ινδία, η οποία δέχονταν έως τώρα σημαντικό πλήγμα από τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές του κινεζικού χάλυβα, καθώς και η μείωση της εξάρτησης της Ινδίας από τις εισαγωγές. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του ινδικού Υπουργείου Χάλυβα, με τα συγκεκριμένα μέτρα, η παραγωγή χάλυβα στην Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 εκ. τονους το 2025, σε σχέση με τους 110 εκ. τόνους σήμερα.
Ως μια αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία επενδύει σε σιδηροδρομικά δίκτυα, ενέργεια και κατασκευές, η Ινδία πρόκειται σύμφωνα με εκτιμήσεις να καταστεί μια από τις δέκα μεγαλύτερες χώρες σε κατανάλωση χάλυβα. Σύμφωνα μάλιστα με την Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα (World Steel Association), η κατανάλωση σιδήρου στην Ινδία αναμένεται να αγγίξει τους 210 εκ. τόνους το 2025, από τους 90 εκ. τόνους σήμερα.
Με την κατανάλωση χάλυβα να αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη για την ανάπτυξη μιας οικονομίας, είναι πλέον σαφές το σχέδιο της ινδικής κυβέρνησης να καταστήσει τις εγχώριες βιομηχανίες αρκετά ισχυρές, ώστε να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες της χώρας στο μέλλον και να εξάγουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα – τακτική παρόμοια με αυτή που εφαρμόζει και η Κίνα.
Η Κίνα εξακολουθώντας να προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις στους εξαγωγείς χάλυβα αποβλέπει στη στήριξη της εξαιρετικά δύσκολης αναδιοργάνωσης του κλάδου, κατηγορώντας την Ινδία για προστατευτισμό, ο οποίος μπορεί να επιφέρει βραχυχρόνια ευημερία, θα προκαλέσει όμως σημαντικές ζημιές στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στο μέλλον. Κινέζοι αξιωματούχοι μάλιστα επιχειρούν να αποθαρρύνουν την πράξη της κυβέρνησης αναφέροντας πως η βιομηχανία χάλυβα απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλες, κρατικές επενδύσεις που είναι αμφίβολο κατά πόσο μια χώρα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ…
Συνέχεια στο μπαράζ των διεθνών συμφωνιών με επίκεντρο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έδωσαν πρόσφατα Petronas και Venture Global. Συγκεκριμένα, η Petronas, μέσω…
Με μια φαντασμαγορική τελετή, η Royal Caribbean καλωσόρισε πρόσφατα το νεότευκτο «Star of the Seas» στον στόλο της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «Star…
Περιορισμένες ήταν οι πρόσφατες μεταβολές στη ναυλαγορά των LNG carriers, με τις προκλήσεις να επιμένουν. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Οι εξελίξεις στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2025 βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης έκθεσης «Global Trade Update»…
Συνέντευξη του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ