Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα product tankers, οι αναλυτές της BIMCO

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα product tankers, οι αναλυτές της BIMCO

207
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα product tankers, οι αναλυτές της BIMCO

Οι αναλυτές της BIMCO εκφράζουν την αισιοδοξία τους αλλά παράλληλα και τον προβληματισμό τους σχετικά με την πορεία της ναυλαγοράς στα product tankers. O στόλος στις συγκεκριμένες κατηγορίες δεξαμενοπλοίων συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, όμως, τα κέρδη να βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 3ο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιθώρια κερδοφορίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σύμφωνα με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου φορέα.
Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου έχει αναπτυχθεί πλέον κατά 4,3 εκατ. DWT, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεπεράσει τα 8,5 εκατ. DWT για ολόκληρο το 2016. Με καθαρή αύξηση του στόλου κατά 5,8% το 2015, τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου έχουν μέχρι στιγμής αυξηθεί κατά 3,0 %, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η αύξηση του στόλου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα επίπεδα του + 6,0 % .
Τα LR2s and MRs είναι τα πιο «δημοφιλή» πλοία στη συγκεκριμένη αγορά για τα τελευταία 3 έτη. Όλες οι κατηγορίες πλοίων, ωστόσο, στη συγκεκριμένη αγορά έχουν καταγράψει μείωση των κερδών για το 2016, ενώ στα LR2ς η πτώση είναι της τάξης του 54% (από 33.966 δολάρια ΗΠΑ ανά ημέρα την 1η Ιανουαρίου 2016, σε 15.703 δολάρια την ημέρα, στις 24 Ιουνίου 2016).
Ο αναλυτής της BIMCO Peter Sand επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις σχετικά με τη μείωση των ναύλων, υπήρξε σύσταση τον περασμένο Ιανουάριο σε εταιρείες να προτιμούν μακροχρόνια timecharters, τουλάχιστον για μέρος του στόλου τους, προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή έκθεση στην αγορά των spot. Και καταλήγει ο κ. Sand τονίζοντας ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτήν την ανάγκη. Δεδομένου ότι οι τιμές στη spot είναι ακόμα πτωτικές, παραμένει σημαντική αυτή η επιλογή για την διαχείριση της έκθεσης του κινδύνου, δεδομένου ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να συρρικνωθούν στο άμεσο μέλλον ακόμα περισσότερο».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.