Πέντε νεκροί μέσα σε δύο μήνες στα διαλυτήρια της Τσιταγκόνγκ στο Μπαγκλαντές

Πέντε νεκροί μέσα σε δύο μήνες στα διαλυτήρια της Τσιταγκόνγκ στο Μπαγκλαντές

304
Πέντε νεκροί μέσα σε δύο μήνες στα διαλυτήρια της Τσιταγκόνγκ στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον πέντε εργάτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τόσοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς στα διαλυτήρια της Τσιταγκόνγκ -του μεγαλύτερου εμπορικού λιμένα και βιομηχανικού κέντρου- στο Μπαγκλαντές, κατά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο.
Σύμφωνα με τη Μη-Κυβερνητική Οργάνωση «Shipbreaking Platform», παρόμοια σοβαρά περιστατικά θανάσιμων τραυματισμών λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, με τα περισσότερα εξ αυτών να οφείλονται στις κακές εργασιακές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στα διαλυτήρια, τα οποία εφαρμόζουν ιδιαίτερα επικίνδυνες πρακτικές.
Μάλιστα, οι συνθήκες στα διαλυτήρια του Μπαγκλαντές, οδήγησαν, το 2014, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), με την χρηματοδότηση της NORAD, στην εφαρμογή ενός σχεδίου βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.
Έχει ενδιαφέρον, ότι η «Shipbreaking Platform» απηύθυνε κάλεσμα στην διεθνή πλοιοκτησία για ανάκληση των αναθέσεων διαλύσεων των πλοίων της στο Μπαγκλαντές και για αναζήτηση πιθανών νέων, εναλλακτικών εγκαταστάσεων διάλυσης πλοίων, που χρησιμοποιούν πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον και πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων.
Οι συνθήκες εργασίας στην βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων της νοτιο-ασιατικής χώρας αποτελούν μόνιμο θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των ΜΚΟ και της κυβέρνησης της Ντάκα, ενώ το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι σχεδόν μόνιμα στραμμένο -με κριτική διάθεση- στην καταγραφή και παρουσίαση των συνεχών περιστατικών τραυματισμού και θανάτου στα διαλυτήρια του Μπαγκλαντές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.