Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πολεμικό ναύσταθμο της Αρχαίας Αθήνας (βίντεο)

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πολεμικό ναύσταθμο της Αρχαίας Αθήνας (βίντεο)

738
Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πολεμικό ναύσταθμο της Αρχαίας Αθήνας (βίντεο)

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα ανακαλύφθηκαν στον Πειραιά, από αρχαιολόγους της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους, τα ερείπια μιας αρχαίας ναυτικής βάσης, η οποία χρονολογείται από το 493 π.Χ. Η συγκεκριμένη βάση ήταν το «κλειδί» για τη νίκη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες του αρχαίου κόσμου.
Τα σπουδαία ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας (το σημερινό Μικρολίμανο), τη ναυτική βάση της αρχαίας Αθήνας, από όπου πιθανολογείται ότι  απέπλευσαν τα πλοία του αθηναϊκού ναυτικού για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα δύο τρίτα των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας επιχειρούσαν από τη συγκεκριμένη ναυτική βάση η κατασκευή της οποίας φαίνεται ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Θεμιστοκλή.
Σύμφωνα με τα διεθνή  δημοσιεύματα, οδηγήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο το 2010 από έναν ψαρά ο οποίος όταν ήταν παιδί συνήθιζε να κάθεται και να ψαρεύει πάνω σε μια αρχαία κολώνα, η οποία ήταν -όπως αποδείχτηκε- κομμάτι του αρχαίου λιμανιού το οποίο ήταν ικανό να φιλοξενήσει εκατοντάδες τριήρεις.
Οι δύτες ανακάλυψαν μεταξύ άλλων ένα μοναδικό εύρημα: Τα ερείπια ενός αρχαίου μνημειακού τείχους στο βυθό της θάλασσας.
Σε αφιέρωμά της για την ανακάλυψη στον Πειραιά, η ισραηλινή «Haaretz» φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του επικεφαλής των ανασκαφών και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Bjørn Lovén, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Είχε μια τεράστια οχύρωση και χώρο ικανό να φιλοξενήσει εκατοντάδες τριήρεις, ενώ ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί καθώς είχε θαφτεί κάτω από τα νερά της αλιείας και τα σκάφη αναψυχής στη Μαρίνα Ζέας».
Παρακολουθείστε το βίντεο: https://youtu.be/Notudc9Q2aw

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.