Με 51,9% οι Βρετανοί επιλέγουν την έξοδο από την ΕE – Εποχή...

Με 51,9% οι Βρετανοί επιλέγουν την έξοδο από την ΕE – Εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη

739
Με 51,9% οι Βρετανοί επιλέγουν την έξοδο από την ΕE – Εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη

Παρά τις τελευταίες προβλέψει των δημοσκόπων στην Βρετανία, η ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που πλειοψηφεί στις κάλπες του χθεσινού δημοψηφίσματος.
Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις 382 εκλογικές περιφέρειες, καταμετρήθηκαν 17.410.742 ψήφοι υπέρ του Brexit (51,9%) και 16.141.241 ψήφοι υπέρ του Bremain (48,1%).
Έχει ενδιαφέρον ότι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτει ότι Σκωτία (στο συντριπτικό της κομμάτι), η Βόρειος Ιρλανδία αλλά και η μητρόπολη του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Από την άλλη έξοδο της χώρας ψήφισαν η Ουαλία καθώς και το μεγαλύτερο κομμάτι της Αγγλίας.
Μολονότι ακόμα δεν έχουν κλείσει οι κάλπες, εκλογικοί αναλυτές στην Βρετανία τονίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο και εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί στο 51,7% υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ και 48,3% υπέρ της παραμονής.
Όμως τα δύσκολα και οι μεγάλες προκλήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απρόβλεπτες εξελίξεις ως προς την ίδια την ύπαρξη του Ηνωμένου Βασιλέιου, τώρα μοιάζει να αρχίζουν για την Βρετανία. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον «οι Σκωτσέζοι ψήφισαν ΕΕ και εκεί θέλουν να ανήκουν».
Από την άλλη δηλώσεις κάνουν και στελέχη του ιρλανδικού κόμματος Sinn Fein, όπως ο Declan Kearney, μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας, που τονίζει ότι «Η βρετανική κυβέρνηση δε μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του Βορρά. Είναι επιτακτική δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει δημοσκόπηση για τα σύνορα στον Βορρά».
Αλλά και οι Εργατικοί όπως και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κάτι που ζητά βεβαίως και ο Φάρατζ, που χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μέρα ανεξαρτησίας».
Το αποτέλεσμα οδηγεί σε διαμόρφωση ενός ιδιαιτέρως αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, που αντανακλάται στην κατάρρευση της στερλίνας –η ισοτιμία της σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985– αλλά και στις ισχυρές πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να καταγράψει μεγάλη πτώση στο άνοιγμά του, ενώ να σημειωθεί ότι η Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.
Να σημειωθεί ότι με άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της απειλείται η Μεγάλη Βρετανία, καθώς η έξοδος από την ΕΕ συνεπάγεται σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s προειδοποίησε ότι η Βρετανία είναι πολύ πιθανό να απωλέσει την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Οι πρώτες δηλώσεις από την ΕΕ έρχονται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF δήλωσε ότι «Η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα». Ενώ ο Γερμανός Υπουργός των Εξωτερικών, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, δήλωσε ότι «Τα πρωινά νέα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι στ’ αλήθεια λυπηρά. Είναι μια θλιμμένη μέρα για την Ευρώπη και για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.