Για πρώτη φορά από το 1968 η Βρετανία χάνει έσοδα από τα...

Για πρώτη φορά από το 1968 η Βρετανία χάνει έσοδα από τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας

117
Για πρώτη φορά από το 1968 η Βρετανία χάνει έσοδα από τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας

Η βρετανική κυβέρνηση για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα καταγράφει μειωμένα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα.
Ενώ μέχρι πρόσφατα και συγκεκριμένα μέχρι το 2011 η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας απέδιδε στα κρατικά ταμεία χρηματικά ποσά της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων στερλινών (14,5 δις ευρώ περίπου), το 2015 η δραματική πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων προς τα βρετανικά κρατικά ταμεία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1968-1969, από τότε δηλαδή που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία.
Πιο αναλυτικά, μπορεί στο Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα να κατεβλήθη εταιρικός φόρος ύψους 538 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά από την άλλη τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν σημαντικά, κατά 562 εκατομμύρια στερλίνες, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό ισοζύγιο 24 εκατ.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η μείωση των εσόδων θα πρέπει να αποδοθεί στην αύξηση των ποσών που κατευθύνονται προς επενδύσεις σε υφιστάμενα αλλά και νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις εγκαταστάσεις που λόγω κρίσης παροπλίζονται και οδηγούνται εκτός αγοράς, καθώς και στη μείωση του όγκου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παράγεται στην Βόρεια Θάλασσα.
Παρά τη μείωση βέβαια των εσόδων, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η ήδη ειλημμένη απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ όσο και της κυβέρνησης της Σκωτίας για εφαρμογή ενός νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και ελαφρύνσεων προς την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού της χώρας, που αγγίζουν ποσά της τάξης των £ 2,3 δις, αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και σε εκ νέου αύξηση των εσόδων για τα βρετανικά κρατικά ταμεία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/KJETIL ALVSVIK / BP

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.