Προς νέα μείωση και το 2017 οι νορβηγικές επενδύσεις για πετρέλαιο και...

Προς νέα μείωση και το 2017 οι νορβηγικές επενδύσεις για πετρέλαιο και αέριο

57
Προς νέα μείωση και το 2017 οι νορβηγικές επενδύσεις για πετρέλαιο και αέριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της Νορβηγίας και τα οποία βασίζονται σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, τα επενδυτικά σχέδια των τελευταίων για το επόμενο έτος αναμένεται να αγγίξουν το ποσό των €16,5 δισεκατομμυρίων.
Πρόκειται για ένα ποσό σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που προβλέπεται να επενδυθεί εφέτος, το οποίο έχει προϋπολογισθεί στα €17,94 δισεκατομμύρια.
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο ρυθμός μείωσης των επενδύσεων μοιάζει να εμφανίζει κάποια σημάδια επιβράδυνσης. Και αιτία αυτής της αισιοδοξίας από πλευρά των εταιρειών της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου της Νορβηγίας έγκειται στο γεγονός ότι ενώ για εφέτος αναμένεται να καταγραφεί -σε σχέση με το 2015- μείωση των επενδυτικών σχεδίων κατά 14,8%, η μείωση για το 2017 θα περιοριστεί σχεδόν στο 7,6%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, παράγοντες της νορβηγικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και της βιομηχανίας φυσικού αερίου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι αργά αλλά σταθερά η νορβηγική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης (εκτιμώμενη αύξηση ΑΕΠ εφέτος στο +1% περίπου), κάτι που θα επηρεάσει άμεσα και προς το θετικότερο τόσο τα οικονομικά μεγέθη όσο και τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/KIM LALAND / STATOIL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.