Τα ναυπηγεία Νότιας Κορέας και Κίνας αντιμέτωπα με τον κίνδυνο χιλιάδων απολύσεων

Τα ναυπηγεία Νότιας Κορέας και Κίνας αντιμέτωπα με τον κίνδυνο χιλιάδων απολύσεων

457
Τα ναυπηγεία Νότιας Κορέας και Κίνας αντιμέτωπα με τον κίνδυνο χιλιάδων απολύσεων

Δεκάδες εταιρείες της Νότιας Κορέας βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μεγάλη πρόκληση της αποπληρωμής των δανείων που είχαν λάβει κατά τα προηγούμενα έτη, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι τόσο άμεσες και επιτακτικές που η μόνη επιλογή που έχουν φαίνεται πως είναι η άμεση απόλυση αρκετών χιλιάδων από τους εργαζομένους τους.
Με βάση τα όσα μεταδίδουν τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, οι περισσότερες απολύσεις θα αφορούν όσους εργάζονται στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας, η μεγέθυνση του οποίου αποτελούσε μέχρι πρότινος την αιτία της εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης που είχε βιώσει η Νότια Κορέα κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.
Σήμερα, η ναυπηγική δραστηριότητα στη Νότια Κορέα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου να δείχνουν πως η αξία των παραγγελιών έχει πέσει κατά 94% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι παραγγελίες για νέα πλοία παραμένουν ελάχιστες, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τα περασμένα χρόνια, τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία δεν θα έχουν άλλη λύση από το να μειώσουν ακόμα περισσότερο το προσωπικό τους, το οποίο στην ουσία υποαπασχολείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co αναμένεται μέχρι το 2018 να απολύσει σχεδόν 1.300 υπαλλήλους της, ενώ όπως υποστηρίζει το σωματείο των εργαζομένων ο αριθμός των απολύσεων αναμένεται να φθάσει συνολικά τις 10.000.
Δεν είναι, όμως, μόνο η Νότια Κορέα αλλά και η Κίνα, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα και είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του ναυπηγικού της τομέα. Και μολονότι ο ναυπηγικός τομέας της χώρας έχει δεχτεί σημαντική στήριξη από την κυβέρνηση του Πεκίνου με υψηλά δάνεια, εντούτοις ο συνεχής δανεισμός έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και το επόμενο βήμα -όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές- θα είναι η εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος ομαδικών απολύσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Φωτό: flickr.com/Ale

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.