Ο ναυτιλιακός κλάδος της Φινλανδίας αισιοδοξεί για το μέλλον του

Ο ναυτιλιακός κλάδος της Φινλανδίας αισιοδοξεί για το μέλλον του

147
Ο ναυτιλιακός κλάδος της Φινλανδίας αισιοδοξεί για το μέλλον του

Το φινλανδικό ναυτιλιακό cluster συνιστά μία οντότητα που συγκροτείται από ένα πλήθος ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών επιχειρήσεων και οργανισμών. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη που φέρει τον τίτλο «Finnish Maritime Cluster 2020» και εκπονήθηκε από το Brahea Centre και το Turku School of Economics του Πανεπιστημίου του Turku, οι αναπτυξιακές προοπτικές του φινλανδικού cluster για τα επόμενα χρόνια παρουσιάζονται άκρως θετικές.
Το ναυτιλιακό cluster της Φινλανδίας συγκροτείται από περίπου 3.000 εταιρείες, αρκετές εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων ή και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο έτος 2014, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ναυτιλιακού κλάδου της Φινλανδίας ανήλθε σε € 12,7 δισεκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνταν σε αυτόν έφτανε τα 48.400 άτομα. Επιπλέον, προκύπτει ότι η προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία έφτασε τα € 3.800.000.000.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, το μέλλον του φινλανδικού ναυτιλιακού κλάδου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω εξειδίκευση, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου προϊόντος αλλά και στην βελτίωση της τεχνογνωσίας.
Αλλά, ίσως, το πλέον σημαντικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ανάγκη για ενίσχυση με περισσότερους πόρους του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας έτσι ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την δημιουργία ενός υψηλής εκπαιδευτικής ποιότητας και κατάρτισης νέου, ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Φωτό: finland.fi

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.