Υεμένη: Κατάσταση λιμένων

Υεμένη: Κατάσταση λιμένων

102
Υεμένη: Κατάσταση λιμένων

H κατάσταση στους λιμένες της Υεμένης στις αρχές Μαΐου 2016, σύμφωνα με στοιχεία του North P&I Club, αναφέρεται ως ακολούθως:
Λιμένας Aden: από τον Αύγουστο του 2015, ο λιμένας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Λιμένας Ash Ashir: στο συγκεκριμένο λιμένα, οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου δε λειτουργούν.
Λιμένας Balhaf: οι τερματικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG terminals) δε λειτουργούν.
Λιμένας Hodeidah: ο λιμένας εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια από την ημέρα επαναλειτουργίας του στις 14 Μαρτίου 2015.
Λιμένας Saleef: ο λιμένας εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια από την ημέρα επαναλειτουργίας του στις 27 Αυγούστου 2015.
Λιμένας Mokha: ο λιμένας εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια από την ημέρα επαναλειτουργίας του στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.
Λιμένας Mukalla: ο λιμένας εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά από την 1η Απριλίου 2015.
Λιμένας Ras Isa: ο τερματικός σταθμός «Safer Marine Terminal» παραμένει κλειστός και εκτός λειτουργίας από τις 21 Ιουνίου 2015. Η Safer Company (SEPOC), η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμένα, δεν επιτρέπει σε πλοία να προσεγγίσουν το Safer Marine Terminal εάν δεν έχει υπογραφεί ειδικό συμφωνητικό, όπως ορίζει το πρωτόκολλο μεταξύ πωλητή και της κυβέρνησης της Υεμένης.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αρχίσει και επιθεωρούν όλα τα εμπορεύματα που προέρχονται από περιοχές που ελέγχουν οι επαναστάτες, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν εμπάργκο στην προμήθεια όπλων και να υποβοηθήσουν τις εισαγωγές εμπορικού χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, το club δεν θεωρεί πως οι ενέργειες αυτές θα έχουν κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στη ναυτιλιακή δραστηριότητα της περιοχής.
Λόγω των παραπάνω, τα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες της Υεμένης θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια προσορμίσεως από τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα από το «United Nations Verification and Inspection Mechanism» (UNVIM), την οποία θα πρέπει να παραλάβουν πριν από τον απόπλου από τον λιμένα φόρτωσης.
Υπενθυμίζουμε πως όλα τα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες της Υεμένης θα πρέπει να λαμβάνουν μια ακόμη ειδική άδεια από το υπουργείο Μεταφορών πριν από την άφιξή τους. Για την έκδοση της άδειας, απαιτείται η συμπλήρωση ειδικού εγγράφου, το οποίο θα σταλεί απευθείας στο υπουργείο Μεταφορών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Yemen.transport@gmail.com.
Επιπρόσθετα, όλα τα πλοία που επιθυμούν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Υεμένης θα πρέπει να λάβουν άδεια εισόδου και από τις ναυτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας. Για να λάβουν την άδεια θα πρέπει να προηγηθεί επιθεώρηση μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος τουλάχιστον 7-10 ημέρες προ της άφιξης του πλοίου.
Η παραπάνω επιθεώρηση θα λάβει χώρα σε θέση αγκυροβολίου που θα καθορίσουν οι ναυτικές δυνάμεις της Σ.Α. μετά από ανακοίνωση της άφιξης του πλοίου μέσω VHF (στο κανάλι 16) 3 ν.μ. από τα χωρικά ύδατα της Υεμένης ή στην είσοδο της Ερυθράς θάλασσας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.