Εικόνες από τα τοπικά έθιμα της Ελλάδας

Εικόνες από τα τοπικά έθιμα της Ελλάδας

158
Εικόνες από τα τοπικά έθιμα της Ελλάδας

Ένα από τα πιο διαδεδομένα τοπικά έθιμα, που διατηρείται ακόμη με μεγάλη συμμετοχή, είναι ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα. Κάθε χρόνο, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, οι ομάδες των σαϊτολόγων, τα μπουλούκια, όπως λέγονται, συγκεντρώνονται στη δυτική παραλία της πόλης. Με χάρτινες σαΐτες γεμάτες μπαρούτι, κατασκευασμένες από τους ίδιους, οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές και αναβιώνουν το έθιμο. Η παράδοση λέει ότι οι σαΐτες χρησιμοποιήθηκαν από τους Μεσσήνιους, για να αντιμετωπίσουν το ιππικό των Τούρκων, στην περίοδο της Επανάστασης. Ακόμα και σήμερα, το γεγονός προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου της πόλης.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νικήτας Κώτσιαρης

Πραγματοποιήθηκε μετά τη λειτουργία της «Αγάπης» το κάψιµο του Ιούδα µέσα στη θάλασσα από αλιείς με τις βάρκες τους, την Κυριακή 1 Μαΐου 2016, στο παραθαλάσσιο χωριό Τολό του Δήμου Ναυπλιέων.
Παρουσία χιλιάδων επισκεπτών και ντόπιων ψαράδες με τα καΐκια τους έβαλαν φωτιά και έκαψαν το ικρίωμα του Ιούδα που ήταν στημένο σε εξέδρα μέσα στη θάλασσα.
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου στο δημοτικό διαμέρισμα Λευκακίων στο Ναύπλιο, αναβίωσε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκακίων, το παλαιό έθιμο της περιφοράς της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τα άλογα.
Η πομπή ξεκίνησε από την εκκλησία του χωριού μετά τον εσπερινό και ύστερα έφιπποι, γυναίκες και άνδρες πήραν την εικόνα και την περιέφεραν στο χωριό.
φΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.