Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2016 της Euronav

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2016 της Euronav

445
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2016 της Euronav

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Η βελγική εταιρεία δεξαμενοπλοίων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα χρήσης για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η εταιρεία με στόλο 51 πλοίων VLCC και Suezmax σημείωσε έσοδα από ναυλώσεις 214,8 εκ $ αυξημένα κατά 10 εκ $ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 113,5 εκ $ για το πρώτο τρίμηνο αυξημένα κατά 33 εκ $ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Πιστή στην μερισματική της πολιτική, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει μέρισμα 0,82 $ ανά κοινή μετοχή το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 12 Μαΐου στο ετήσιο συμβούλιο των μετόχων της εταιρείας.
Ο Paddy Rodgers, CEO της Euronav, ανέφερε πως το τρίμηνο που πέρασε είναι το ισχυρότερο για την εταιρεία εδώ και οκτώ χρόνια και παρέχει στην Euronav γερά θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη.
Η αυξανόμενη ζήτηση εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την σχεδόν ανύπαρκτη ναυπήγηση νέων πλοίων (ενδεικτικά το πρώτο τρίμηνο δόθηκαν μόλις τρεις παραγγελίες δεξαμενοπλοίων), προσδίδουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις εταιρείες δεξαμενοπλοίων.
Τα μέσα ημερήσια έσοδα για τα VLCC για το πρώτο τρίμηνο ήταν 60.638$/ημέρα (spot rate) και 40.847$/ημέρα (charter rate). Αντίστοιχα για τον στόλο των Suezmax η εταιρεία είχε μέσα ημερήσια έσοδα 38.386 $ (spot rate) και 32.251 $ (charter rate)
Η αγορά των δεξαμενοπλοίων φαίνεται να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι από την αρχή του 2016 η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 21% σε σχέση με το κλείσιμο του 2015 ( πηγή:Bloomberg). Με ένα σχετικά χαμηλό orderbook η εταιρεία δηλώνει, πως δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της η ναυπήγηση νέων πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.