Πτώση άνω του 50% στις πειρατικές επιθέσεις στην ΝΑ Ασία, έκρυθμη στον...

Πτώση άνω του 50% στις πειρατικές επιθέσεις στην ΝΑ Ασία, έκρυθμη στον Κόλπο της Γουινέας

137
Πτώση άνω του 50% στις πειρατικές επιθέσεις στην ΝΑ Ασία, έκρυθμη στον Κόλπο της Γουινέας

Στη Νοτιοανατολική Ασία, διεθνείς αναλυτές κατέγραψαν μια πτώση άνω του 50% στα διεθνή εγκλήματα της πειρατείας και της ένοπλης επίθεσης εναντίον πλοίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, ποσοστό που επιφέρει για πρώτη φορά αισιοδοξία στην περιοχή μετά από 10 χρόνια συνεχόμενων επιδρομών εναντίον πλοίων της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2016 αντιπροσωπεύει επίσης το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς επιθέσεις εναντίον πλοίων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σιγκαπούρης.
Η κατάσταση στη Σομαλία επίσης εξακολουθεί να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα αφού η διεθνής παρουσία ναυτικών δυνάμεων που διατηρείται στην περιοχή, επιβεβαιώνει τις ελάχιστες πλέον επιθέσεις σε ποντοπόρα πλοία από τον Ιανουάριο του 2014, αν και οι ειδικοί δεν συστήνουν εφησυχασμό.
Ωστόσο η κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά έκρυθμη. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2016, η ευρύτερη περιοχή υπήρξε πεδίο συνεχόμενων επιθέσεων εναντίον τόσο πλοίων όσο και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων: τα σαμποτάζ σε εγκαταστάσεις offshore, και οι επιθέσει σε εμπορικά πλοία είναι πλέον συχνό φαινόμενο: 14 εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση στα ανοικτά του ποταμού Νίγηρα και στην περιοχή του Δέλτα, ενώ σε 6 από αυτά τα περιστατικά, 23 μέλη του πληρώματος απήχθησαν για λύτρα. Τόσο το Maritime Trade Information Sharing Centre – Gulf of Guinea (MTISC GOG) και το International Maritime Bureau (IMB) συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή σε πλοία που ταξιδεύουν στην περιοχή αφού οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις δεν καταγράφονται μόνο τις νυχτερινές ώρες αλλά πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι επίδοξοι πειρατές στην περιοχή παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνοι ασκώντας όχι μόνο επιθετική συμπεριφορά εναντίον των πληρωμάτων αλλά και ενίοτε ανεξέλεγκτη βία. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Αμπούτζα η κατάσταση σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Dryad Maritime παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.