20 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από ό,τι το 2015 αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή...

20 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από ό,τι το 2015 αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

276
20 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από ό,τι το 2015 αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2016 αναμένεται να ανέλθει σε 2.521 εκατομμύρια τόνους, μόλις 0,2% αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αναφερόμενος στην πρώτη πρόβλεψη για τη νέα σεζόν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Τα μεγάλα επίπεδα αποθεμάτων και η σχετικά υποτονική παγκόσμια ζήτηση οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι συνθήκες της αγοράς για τα βασικά είδη δημητριακών και τροφίμων φαίνεται να παραμένουν σταθερές για τουλάχιστον άλλη μια σεζόν δήλωσε ο κ. Farhan Haq, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Η μικρή μείωση της παραγωγής δημητριακών για την περίοδο 2016/17 που προβλέπει ο FAO αντανακλά τη χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή σιταριού, η οποία τώρα αναμένεται να περιορισθεί σε 712,7 εκατομμύρια τόνους, περίπου 20 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από ό,τι το 2015.
Η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως τις μικρότερες φυτεύσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία, μιας και οι δύο χώρες πλήττονται από εκτεταμένη ξηρασία.
Ωστόσο η παραγωγή αραβόσιτου παρατηρείται αυξανόμενη κατά 1,1% κυρίως εξαιτίας των φυτεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή αραβοσίτου αναμένεται να μειωθεί στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, λόγω της ξηρασίας και των δυσμενών συνθηκών καλλιέργειας που συνδέονται με το Ελ Νίνιο.
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να ανακάμψει με την επιστροφή στις κανονικές καιρικές συνθήκες στη βόρεια Ασία, όπου ακανόνιστες βροχές έπληξαν τις φυτεύσεις και τις δύο τελευταίες σεζόν. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, αν και επηρεάζεται από τις μη ελκυστικές τιμές, προβλέπεται να αυξηθεί 1%.
Το διεθνές εμπόριο σιτηρών στο 2016/17, ωστόσο, διαφαίνεται ότι θα μειωθεί για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν – κατά 1,4%- σε 365 εκατομμύρια τόνους – λόγω της ήδη υπάρχουσας άφθονης ποσότητας αποθεμάτων και τη μέτρια ζήτηση σε πολλές χώρες εισαγωγής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.