Βίαιες διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές με αφορμή το θάνατο ενός εργαζομένου σε μονάδα ανακύκλωσης πλοίων

    113
    Βίαιες διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές με αφορμή το θάνατο ενός εργαζομένου σε μονάδα ανακύκλωσης πλοίων

    Επτά άνθρωποι, τραυματίστηκαν από τα πυρά ένοπλων φρουρών κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων στην πόλη Τσίταγκονγκ στο Μπαγκλαντές με αφορμή το θάνατο ενός εργαζομένου σε μονάδα ανακύκλωσης πλοίων. Οι φύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα αίτια θανάτου και τις συνθήκες εργασίας στη μονάδα ανακύκλωσης πλοίων Kabir. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εργοστάσιο Kabir Steel είχε αρχικά αρνηθεί να παραδώσει το πτώμα του άτυχου εργάτη και αυτό το γεγονός προκάλεσε την οργή των εργαζομένων και των συγγενών.
    ΜΚΟ και συνδικαλιστικοί φορείς στη χώρα έστειλαν επίσημες επιστολές στον πρωθυπουργό της χώρας ζητώντας την παρέμβασή του αλλά και την άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας περί ανακύκλωσης πλοίων που ψηφίστηκε από το εθνικό κοινοβούλιο στην Ντάκα το 2015.
    Φορείς, συνδικάτα και ενώσεις προτρέπουν επίσης την κυβέρνηση να επιταχύνει τα βήματα για να επικυρώσει η χώρα τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή ανακύκλωση των πλοίων.
    Αρκετές ΜΚΟ αναφέρουν ότι στις μονάδες διάλυσης πλοίων του Μπαγκλαντές έχουν πλέον καταγραφεί τα τελευταία χρόνια αρκετά και αυξανόμενα σε αριθμό σοβαρά και θανατηφόρα ατυχήματα. Το 2014 τουλάχιστον δύο εργάτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια διάλυσης πλοίων. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχουν ήδη καταγραφεί 4 επιβεβαιωμένοι θάνατοι κατά τη διάρκεια εργασιών ανακύκλωσης πλοίων.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.