Συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία στη Νορβηγία λόγω πετρελαίου

Συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία στη Νορβηγία λόγω πετρελαίου

298
Συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία στη Νορβηγία λόγω πετρελαίου

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων στη Νορβηγία έχει αυξηθεί από το Μάιο του 2014 μέχρι και σήμερα κατά 47.000 άτομα, εμφανίζοντας συνεχή αύξηση από μήνα σε μήνα.
Συγκεκριμένα ενώ το Μάιο του 2014 το ποσοστό ανεργίας ήταν μόλις 3,2%, πλέον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας, το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Ιανουάριο, προσαρμοσμένο στις εποχικές διακυμάνσεις, άγγιξε το 4,8%, ποσοστό που σε απόλυτο αριθμό αντιστοιχεί σε 134.000 ανέργους.
Ο Erik Bruce, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Markets, δήλωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται στη χώρα, ενώ η απασχόληση παραμένει στάσιμη και ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά εργασίας και στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει ως άκρως αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της Norges Bank, που κάνουν λόγο για ποσοστό ανεργίας για το τρέχον έτος της τάξης του 4,6%.
Από την πλευρά του και ο οικονομολόγος Kyrre Aamdal από την εταιρεία DNB Markets σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στα πραγματικά στοιχεία, με βάση τα οποία είναι κάτι παραπάνω από σαφής η «εξασθένηση της αγοράς εργασίας με αύξηση της ανεργίας και στασιμότητα της απασχόλησης».
Αυτή η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας στη Νορβηγία αποδίδεται κατά πρώτιστο λόγο στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, που οδηγούν με τη σειρά τους σε μείωση των επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου της χώρας. Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι και σήμερα η πτώση των τιμών πετρελαίου έχει αγγίξει το 65%.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ έχει εντάξει στον φετινό προϋπολογισμό ένα πακέτο τόνωσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας με ένα ποσό που αγγίζει τα τέσσερα δισεκατομμύρια κορώνες. Όμως, η αντιπολίτευση εκφράζει την έντονη ανησυχία της υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά και πρότεινε μία εναλλακτική δέσμη μέτρων συνολικού ύψους επτά δισεκατομμυρίων κορωνών. Επίσης, η αντιπολίτευση στην χώρα θεωρεί ότι η πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης που εστιάζει στις φορολογικές περικοπές δε συνιστά λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νορβηγική οικονομία.

Φωτό: flickr.com/Bent Inge Ask

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.