Σημαντικός παράγοντας της ανόδου του BDI είναι η λεγόμενη κυκλικότητα

Σημαντικός παράγοντας της ανόδου του BDI είναι η λεγόμενη κυκλικότητα

576
Σημαντικός παράγοντας της ανόδου του BDI είναι η λεγόμενη κυκλικότητα

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Ο δείκτης BDI συνεχίζει την «αργή» ανοδική πορεία του, διαπραγματευόμενος πλέον άνω των 400 μονάδων, σαφέστατα καλύτερα από τα επίπεδα των 290 μονάδων του Φεβρουαρίου, αλλά θεωρούμε πως είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για «πανηγυρισμούς» και ο λόγος που το αναφέρουμε αυτό είναι γιατί ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται ψίθυροι για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος χωρίς όμως αυτό να υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη αλλά και γιατί είναι ακόμη ιδιαίτερα πρώιμο να εξάγουμε ολιστικά συμπεράσματα.
Γεγονός είναι ότι ή άνοδος της ναυλαγοράς δεν είναι τυχαία και οφείλεται σε κάποια γεγονότα που σχετίζονται με τη ζήτηση, τα οποία όμως μπορεί να είναι παροδικά καθώς τα θεμελιώδη της Παγκόσμιας οικονομίας δεν επιβεβαιώνουν τη διάρκεια αυτών των γεγονότων.
Πιο συγκεκριμένα, η σταθεροποίηση της οικονομίας της Κίνας σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, έδωσε ώθηση στην αγορά χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Κίνα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης όπως στο παρελθόν, αλλά μάλλον ότι δεν θα υπάρξει περεταίρω σημαντική διόρθωση, όπως επίσης ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, αν και ανοδικές προς το παρόν, σίγουρα δεν θα επιδοθούν σε ανοδικό ράλι.
Ταυτόχρονα, σημαντικός παράγοντας της ανόδου του BDI είναι και η λεγόμενη κυκλικότητα λόγω της εποχικότητας που συνήθως ιστορικά αυτή την περίοδο επηρεάζει θετικά την αγορά. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται πάντα από την αύξηση της ζήτησης για αγροτικά προϊόντα όπως καφέ, ζάχαρη και σιτηρά, μεταξύ άλλων, ενισχύοντάς την ναυλαγορά ιδιαίτερα για τα πλοία από Panamax και κάτω.
Παράλληλα όμως, αύξηση έχουμε διαπιστώσει και στις «κύριες» πρώτες ύλες, όπως Iron Ore και Coal, όπου εδώ εκφράζονται μεγάλες αμφιβολίες αν η αύξηση της ζήτησης θα έχει διάρκεια καθώς οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους για το Dry Seaborne World Trade, στην καλύτερη περίπτωση, είναι να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2015, δηλαδή αύξηση 0%, όπως επίσης μηδενική αύξηση εκτιμάται για το Iron Ore και οριακή αύξηση 1% για το Coal, λόγω των αυξημένων εισαγωγών από την Ινδία και την Νότιο Κορέα ενώ η Κίνα θα έχει μείωση -8%. Την ίδια στιγμή, η υπέρ-προσφορά τονάζ θεωρείται ότι είναι πάνω από 20% με μερικούς να την τοποθετούν ακόμη και στο 30%.
Αναφορικά με τις εισαγωγές Iron Ore από την Κίνα, τους 2 πρώτους μήνες του έτους οι εισαγωγές έκλεισαν στους 155,8 εκ. τόνους σηματοδοτώντας αύξηση 6,4% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή όμως οφείλεται στην λογική του κτισίματος αποθεμάτων (Restocking), λόγω των χαμηλών τιμών, με στόχο την παραγωγή σιδήρου για εξαγωγές και όχι λόγω της αύξηση της ζήτησης του σιδήρου για εγχώρια κατανάλωση η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζει πτωτικές τάσεις.
Τον Ιανουάριο και το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου η τιμή του Iron Ore κυμάνθηκε κοντά στα ιστορικά χαμηλά, δίνοντας κίνητρο για Restocking, ενώ από τότε οι τιμές έχουν παρουσιάσει μία μεταβαλλόμενη ανοδική πορεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άνοδο του 20% στις 7 Μαρτίου.
Για το επόμενο διάστημα, αν η εποχικότητα της ζήτησης επαληθευθεί, η ζήτηση για Iron Ore από την Κίνα μάλλον θα κινηθεί αυξητικά, λόγω ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι η περίοδος που ανθεί ο κατασκευαστικός κλάδος και ο κλάδος των υποδομών, όπως επίσης σε καλά επίπεδα διατηρούνται και οι εξαγωγές τελικών προϊόντων σιδήρου, που απαιτούν Iron Ore για την κατασκευή τους, οι οποίες τους 2 πρώτους μήνες του έτους έκλεισαν στου 17,85 εκ. τόνους, δηλαδή οριακή μείωση 1,3% σε ετήσια βάση.
Ακολουθεί η δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε:
Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Kamsarmax, το ‘F. D. ISABELLA’ 82.191 DWT (2009 – Tsuneishi) αγοράστηκε από την Erasmus στα $ 9,2 εκ., το ‘LIBERTY DAWN’ 81.800 DWT (2013 – Namura), το οποίο ήταν σε Cold Lay up από τον Φεβρουάριο και το ‘LIBERTY DESTINY’ 81.800 DWT (2012 – Daewoo) αγοράστηκαν από την Thenamaris στα $ 12,4 εκ. το κάθε ένα, το ‘LIBERTY DESIRE’ 81.800 DWT (2013 – Daewoo) και το ‘LIBERTY DREAM’ 81.800 DWT (2012 – Daewoo) αγοράστηκαν από την Embiricos στα $ 12,4 εκ. το κάθε ένα.
Στον τομέα των tankers έγιναν οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Handy, το ‘AMALIENBORG’ 40.058 DWT (2004 – ShinA), IMO III, με Time Charter 5ετίας στα $ 14,000 την ημέρα πουλήθηκε στα $ 16 εκ.
✏ Στα Chemical, το ‘NOGOGINI’ 11.600 DWT (1996 – Fukuoka), έχει πουληθεί on subjects, στα $ 4 εκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.