
Λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στο πλαίσιο των δωρεών του για την ανακούφιση των πληγέντων προσφυγικών πληθυσμών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση (European Programme for Integration and Migration- EPIM), για την υποστήριξη και την υλοποίηση δράσεων που εστιάζουν στις ανάγκες για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, μέσω της συμμετοχής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο EPIM, θα χρηματοδοτηθούν προτάσεις που θα υποβληθούν από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και οι οποίες θα θέσουν στο επίκεντρό τους την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
«Χιλιάδες παιδιά φτάνουν στη χώρα μας ασυνόδευτα και χάνονται απροστάτευτα, αποτελώντας την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα που αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους» σχολίασε η Μυρτώ Ξανθοπούλου, συντονίστρια των δωρεών του τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του ΙΣΝ. «Tο ΙΣΝ στα πλαίσια των δύο έκτακτων δωρεών ύψους €1,75 εκατ. που διέθεσε, συμβάλλοντας στις προσπάθειες αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας, συμμετέχει ενεργά σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο μεγάλων Ιδρυμάτων υποστηρίζοντας προγράμματα που εστιάζουν στην προστασία των μικρών παιδιών που αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν μόνα τους το ταξίδι σε μια ξένη προς αυτά χώρα, προς αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο».
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση αποτελεί μια πρωτοβουλία 12 μεγάλων Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και έχει ως αποστολή την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών για μια εποικοδομητική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και νέων αποτελεί μία από τις συνολικά τέσσερις βασικές υποκατηγορίες χρηματοδότησης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του EPIM, με τις υπόλοιπες υποκατηγορίες να αφορούν στην υποδοχή των μεταναστών, τις μεταρρυθμίσεις στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, και την πρόσβαση σε υπηρεσίες στέγασης και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τον μέγα δωρητή του Ελληνικού προγράμματος για την καταγραφή και υποστήριξη για τα ασυνόδευτα παιδιά που θα προκύψει από τη σχετική διαδικασία, ενώ το πρόγραμμα στηρίζει οικονομικά το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τα υπόλοιπα ιδρύματα – μέλη του EPIM.
Οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του EPIM έως τις 31 Μαρτίου 2016.
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογράφος ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν «πολύ αυστηρούς δασμού» στην Ρωσία σε 50 ημέρες εάν δεν υπάρξει…
Σκάφος της Frontex βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά της Λέσβου μετά από πρόσκρουση σε ξέρα. Οι έξι επιβαίνοντες παρελήφθησαν καλά στην υγεία τους από…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Η τιμή του Βitcoin ξεπέρασε το επίπεδο των $123.000 για πρώτη φορά σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως.…
Η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη ναυτιλία δεν είναι νέα πρακτική, ωστόσο το «Blue Marlin» γίνεται το πρώτο πλοίο εσωτερικής ναυσιπλοΐας παγκοσμίως που αξιοποιεί ηλιακή…
Οι πλωτές ανεμογεννήτριες παρέχουντι μεγαλύτερη ευελιξία χωροθέτησης, μειωμένες οπτικές επιπτώσεις για παράκτιες κοινότητες και τη δυνατότητα για εγκατάσταση μονάδων μεγάλης ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό,…
Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξήθηκαν τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία το α΄ εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με δεδομένα της ReCAAP. Η αύξηση ανήλθε…
Η ναυλαγορά τακτικών γραμμών εμφανίζει έντονες αυξομειώσεις τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, βάσει δεδομένων της Xeneta. Με την προσφορά να υπερβαίνει τις απαιτήσεις της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ