Η ναυλαγορά στη σκιά της παγκόσμιας οικονομίας

Η ναυλαγορά στη σκιά της παγκόσμιας οικονομίας

155
Η ναυλαγορά στη σκιά της παγκόσμιας οικονομίας

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Η τρίτη βδομάδα του Μαρτίου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Σταθερής Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στην ευρωζώνη προβλέπεται σταθεροποίηση στον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο αναιμικό 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οδεύουμε προς επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στον Καναδά, ενώ ανησυχητικά σημάδια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη γερμανική οικονομία. Αντιθέτως παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιταλία και Γαλλία. Για τις αναδυόμενες οικονομίας, η πρόβλεψη για την Κίνα είναι ότι μάλλον σταθεροποιείται η οικονομία, ενώ νέα επιβράδυνση της οικονομίας προβλέπεται σε Βραζιλία και Ινδία.
Στην Ευρώπη, αλλάζει ο χρηματιστηριακός χάρτης με την είδηση για την ιστορική συγχώνευση των δυο ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Να προχωρήσουν σε συγχώνευση «μεταξύ ίσων» συμφώνησαν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου (London Stock Exchange) και της Γερμανίας (Deutsche Boerse). Βάσει της κεφαλαιοποίησης των LSE και Deutsche Boerse, η αξία της νέας εταιρείας θα ανέρχεται στα 30,5 δισ. δολάρια. η ολοκλήρωση της συμφωνίας – εκτός των αντικειμενικών δυσκολιών – εναπόκειται και στην κρίση των εποπτικών, ανταγωνιστικών αρχών της Ε.Ε.
Ωστόσο στην ισχυρή οικονομία της Ελβετίας, η κεντρική τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο και ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να αποδυναμώσει το «σημαντικά υπερτιμημένο» ελβετικό φράγκο. «Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί ελαφρώς τους τελευταίους μήνες και η κατάσταση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές παραμένει ευμετάβλητη», ανέφερε η SNB σε ανακοίνωση. «Σε αυτό το πλαίσιο, το αρνητικό επιτόκιο και η προθυμία της SNB να παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος έχουν στόχο να χαλαρώσουν την πίεση στο ελβετικό φράγκο».
Στη Νορβηγία, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ και έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Οι τρέχουσες προοπτικές για τη νορβηγική οικονομία υποδηλώνουν ότι το βασικό επιτόκιο της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανόν να μειωθεί περαιτέρω στην πορεία τους έτους», σημείωσε ο Διοικητής της τράπεζας Oeystein Olsen σε ανακοίνωσή του. Η τράπεζα προειδοποίησε, επίσης, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ένα αρνητικό επιτόκιο, εφόσον η οικονομία εκτεθεί σε νέα μεγάλα σοκ.
Στην οικονομία της Βρετανίας, η βδομάδα στιγματίζεται από τις ανακοινώσεις του νέου προϋπολογισμού και την ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρήσεων με μείωση της φορολογίας κατά 20% έως το 2020. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο διακύβευμα της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη. Βραδύτερη ανάπτυξη εκτιμάται τώρα για τη Βρετανία σε 2% για το 2016 από 2,4%. Αναφορικά με το οικονομικό έτος 2017, ο ρυθμός προβλέπεται να είναι της τάξεως του 2,2% από το 2,5%. Στη τωρινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, η τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο σε 0.5% αποδίδοντας την ομόφωνη απόφαση της νομισματικής επιτροπής στην αβεβαιότητα που προκαλείται από το ενδεχόμενο Brexit, δηλαδή εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Αμερική, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αναβάλλοντας για τους επόμενους μήνες την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve (15-16 Μαρτίου), το βασικό επιτόκιο παραμένει στο εύρος 0,25% – 0,50%. Σημειώνεται ότι από το 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2015, το επιτόκιο βρισκόταν στο 0% – 0,25%.Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, εντός του 2016 αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η Fed επιδιώκει να έχει διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,9% έως το τέλος του έτους. Για το 2017, ο στόχος είναι το 1,9% και για το 2018 το 3%. Σχετικά με το αμερικανικό ΑΕΠ, η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 2,2% για φέτος έναντι 2,4% της προηγούμενης εκτίμησης. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2% από 1,6% προηγουμένως.
Κατά τη Fed, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απειλές από την αβέβαιη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Fed. Ωστόσο, «οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις εξακολουθούν να αποτελούν απειλή» και θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για το υπόλοιπο του 2016.
Στην πλευρά της Ασίας, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εφαρμόζει επίσης αμετάβλητη νομισματική πολιτική, αναθεωρώντας ωστόσο, προς τα κάτω τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας. Συγκεκριμένα, η Bank of Japan αποφάσισε τη διατήρηση του στόχου για αύξηση της νομισματικής βάσης κατά 80 τρισ. γεν, ενώ παράλληλα, άφησε το βασικό επιτόκιο στο εύρος -0,1% – 0%.
Στην οικονομία της Κίνας, το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας (China Investment Corporation), το οποίo διαχειρίζεται πάνω από 650 δισ. ευρώ, ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη. Κι αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως της χρηματιστηριακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κίνα, ενώ ευνοϊκός παράγοντας είναι και το ασθενικό ευρώ. Ο συνδυασμός της μεγάλης ρευστότητας και του ευρώ διευκολύνει την επέκταση των κινεζικών επιχειρήσεων κυρίως μέσω εξαγορών.
Συνολικά αξίζει να σημειωθεί ότι τη μερίδα του λέοντος των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό εισέπραξε η Ευρώπη το 2015, με την Ιταλία και τη Γαλλία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι επενδύσεις στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν στο ρεκόρ των 23 δισ. δολαρίων το 2015, με άνοδο 28% από τα αντίστοιχα 18 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της νομικής εταιρείας Baker & McKenzie και της συμβουλευτικής εταιρείας, τα οποία παρουσιάζονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών το 2015 διαμορφώθηκαν στα 18 δισ. δολάρια από τα 12,8 δισ. δολάρια το 2014, αντανακλώντας ετήσια άνοδο 17%.
Στην αγορά πετρελαίου, εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης σε επίπεδα περίπου $40/ βαρέλι στην τιμή του Brent (όταν τον περασμένο Ιανουάριο ήταν $27 / βαρέλι). Καθοριστικός παράγοντας είναι η Αμερικάνικη παραγωγή. η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) θεώρησε ότι βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» και η Goldman Sachs ότι εντόπισε την αρχή ανοδικής τάσης. Ακόμη και αν ισχύουν αυτά, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα διακοπεί μόλις οι τιμές φτάσουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο για να αρχίσει και πάλι η παραγωγή στις ΗΠΑ. «Αν εξακολουθήσουν να ενισχύονται οι τιμές, η αντίδραση των Αμερικανών παραγωγών θα είναι εξαιρετικά γρήγορη. Κατά τους αναλυτές της ΙΕΑ, η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να υποχωρήσει το 2016 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992, γεγονός που ίσως να σημαίνει ότι οι τιμές μπορεί να έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους.
Σημαντική πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι η συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, που είχε προγραμματισθεί να γίνει στις 20 Μαρτίου στη Ρωσία, μάλλον ακυρώνεται, καθώς είναι αβέβαιη η συμμετοχή του Ιράν σύμφωνα με εκτίμηση των πηγών του Reuters. Το Ιράν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη συμφωνίας προς πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου.
Ο λόγος είναι πως το Ιράν επιμένει πως πρέπει να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε σχετική συμφωνία, προκειμένου να ανακτήσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά, το οποίο έχασε τα χρόνια των κυρώσεων, προς όφελος κυρίως της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.