Προσοχή σε πλοία και ναυτικούς που επισκέπτονται την Κίνα μετά τη Νότια...

Προσοχή σε πλοία και ναυτικούς που επισκέπτονται την Κίνα μετά τη Νότια Αμερική

509
Προσοχή σε πλοία και ναυτικούς που επισκέπτονται την Κίνα μετά τη Νότια Αμερική

Πλοία που καταπλέουν σε λιμάνια στην Κίνα αλλά και ναυτικοί που εισέρχονται στη χώρα πρέπει να γνωρίζουν τις πρόσφατες παρεμβάσεις της κινεζικής κυβέρνησης προκειμένου να περιορισθεί η μετάδοση του Ζίκα στην Ασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του London P & I Club η πρόσφατη εγκύκλιος σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού Ζίκα στην Κίνα είναι μεν σαφή αλλά τοπικά λιμάνια μπορεί να υιοθετήσουν διαφορετικές πρακτικές.
Τα μέτρα πρόληψης του ιού υλοποιούνται από το Chinese Entry-Exit Inspection and Quarantine Bureau (CIQ) από τις 2 Μαρτίου 2016 και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες απαιτήσεις: –
· Για τα άτομα που έχουν προέλθει από πληγείσες περιοχές (ειδικά της Νότιας Αμερικής) και υποφέρουν από πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες και αρθραλγίες ή εξάνθημα, θα πρέπει να το δηλώσουν στο CIQ πριν από την είσοδο / έξοδο από την Κίνα.
· Για τα πλοία που έχουν καλέσει σε πληγείσες περιοχές θα πρέπει να έχουν λάβει μέτρα για την εξάλειψη των κουνουπιών / και των αυγών τους ενώ επιθυμητό είναι να κατέχουν ένα Mosquito Eradication Certificate, το οποίο εκδίδεται από τις αρχές των χωρών που έχουν πληγεί.
Η προσέγγιση των τοπικών CIQs στην τελευταία εγκύκλιο μπορεί ωστόσο να διαφέρει: ο Ανταποκριτής του Club αναφέρει ότι το πιστοποιητικό θα πρέπει υποχρεωτικά να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των τυπικών διατυπώσεων εισόδου στα ακόλουθα λιμάνια Dalian, Xiamen, Guangzhou και Fuzhou. Σε μερικά λιμάνια, όπως π.χ. στο Tianjin, το πιστοποιητικό πιθανώς να μην απαιτηθεί από την τοπική CIQ, αλλά τα σκάφη θα υπόκεινται σε έλεγχο / έρευνα από τις τοπικές αξιωματικούς CIQ για κουνούπια ή / και αυγά κουνουπιών επί του σκάφους. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο τα πλοία να διαθέτουν σε κάθε περίπτωση το απαραίτητο πιστοποιητικό ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές καθυστερήσεις.

Ilias G. Bissias

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.