Μια σύντομη ματιά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ναυλαγοράς

Μια σύντομη ματιά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ναυλαγοράς

150
Μια σύντομη ματιά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ναυλαγοράς

Tης Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Η δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου τερματίζει με θετικά στοιχεία για την Αμερικάνικη οικονομία. Ενθαρρυντικά ήταν τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, ενισχύοντας την εκτίμηση της αγοράς για αύξηση της δυναμικής της οικονομίας τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 214.000 τον Φεβρουάριο, έναντι μέσης εκτίμησης για άνοδο στις 190.000 από 193.000 τον Ιανουάριο.
Στην ευρωζώνη, η προσφυγική κρίση συνεχίζει να μονοπωλεί έντονα το παγκόσμια ενδιαφέρον. Θετική εξέλιξη των ημερών αποτελεί η ένδειξη για συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία, όπως εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου για το προσφυγικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, το κλίμα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει έντονα δυσάρεστο. Η εποχή των κερδών για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης φαίνεται ότι έχει τελειώσει και η προοπτική της διαγράφεται δυσοίωνη. Με τις τράπεζές τους να έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες για το 2015, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Bank, Barclays και Credit Suisse κάλεσαν τους επενδυτές να επιδείξουν υπομονή, επειδή μείωσαν τα μερίσματα για να χρηματοδοτήσουν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών τους.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε έντονα μέτρα για τόνωση της οικονομίας και ενίσχυση του πληθωρισμού. Από τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει στα 80 δισ. τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 δισ. μέχρι σήμερα. Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που πήρε η ΕΚΤ αφορά τη μείωση του επιτοκίου για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην ίδια την κεντρική τράπεζα στο -0,4% από -0,3% προηγουμένως. Ακόμη η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0% από 0,05% προηγουμένως, αλλά και το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου (overnight) δανεισμού από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες στο 0,25% από 0,3% προηγουμένως. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τέσσερα νέα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού (TLTRO) προς τις τράπεζες, με στόχο να αυξηθούν τα τραπεζικά δάνεια προς την πραγματική οικονομία.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί το 2016 μόλις στο 0,1% από 1% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο. Για το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% από 1,6% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ για το 2018 προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Ουσιαστικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι δεν θα καταφέρει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%, παρά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα. Η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, στο 1,4% για το 2016 από 1,7% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο, ενώ για το 2017 προβλέπει 1,7% (αμετάβλητο) και για το 2018, 1,8%.

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.