Nα στηρίξουμε την Κίνα η οικονομία της οποίας επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα

Nα στηρίξουμε την Κίνα η οικονομία της οποίας επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα

93
Nα στηρίξουμε την Κίνα η οικονομία της οποίας επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη σε ειδική έκθεσή του ότι είναι πλέον ορατοί οι υψηλότεροι κίνδυνοι που πιθανώς να οδηγήσουν σε «εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάκαμψης». TO ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις για επείγουσες πολιτικές δράσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη διαχείριση των τρωτών σημείων στις οικονομίες των χωρών μελών.
Το νέο έγγραφο του ΔΝΤ, με τίτλο «Note on Global Prospects and Policy Challenges» δημοσιεύτηκε ενόψει της επικείμενης Ομάδας των Είκοσι (G20) όπου οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα καταγράψουν στη Σαγκάη της Κίνας την παγκόσμια οικονομική πορεία, και θα προσπαθήσουν να προτείνουν λύσεις. Εν όψει της αδυναμίας της ανάκαμψης και της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε κλυδωνισμούς, δήλωσε το ΔΝΤ.
Η ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω εν μέσω των αυξανόμενων αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εξαιτίας και της πτώσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε το ΔΝΤ στο νέο έγγραφό του σημείωμα.
Τον Ιανουάριο, η πρόβλεψη ήταν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,4% το 2016 και 3,6 % το 2017, και οι δύο προβλέψεις όμως είναι 0,2% χαμηλότερες από τις προβλέψεις του ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το Ταμείο η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε όχι μόνο να προκαλέσει «ασφυξία» στις οικονομικές συνθήκες στις προηγμένες οικονομίες αλλά και να βλάψει την ανάπτυξή τους, ενώ θα προκαλέσει εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και περαιτέρω δυσκολίες στις οικονομικές συνθήκες σε τοπικές και ευάλωτες οικονομίες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποτίμηση των νομισμάτων.
Η περαιτέρω πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, και ειδικά της τιμής του πετρελαίου, θα μπορούσε να επηρεάσει τις περαιτέρω προοπτικές για τον πληθωρισμό και να βλάψει τους εξαγωγείς εμπορευμάτων. Άλλοι κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων η πιο έντονη από το αναμενόμενο επιβράδυνση στην Κίνα και η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, θα μπορούσε επίσης να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη. Πρότεινε επίσης σε όλες τις κυβερνήσεις (αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες) να επανεξετάσουν άμεσα τις πολιτικές τους σχετικά με την σωστότερη διαχείριση των κρατικών κονδυλίων, την επίβλεψη των κρατικών εξόδων και την επανεξέταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε επισημασμένες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, που αφορούν θέματα ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
Το ΔΝΤ πρότεινε επίσης στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες της Κίνας ώστε να μεταρρυθμίσει και να εξισορροπήσει την οικονομία της η οποία πλέον επηρεάζει και την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.