Παρούσα η Αυστραλία στη «μίνι κούρσα εξοπλισμών»

Παρούσα η Αυστραλία στη «μίνι κούρσα εξοπλισμών»

99
Παρούσα η Αυστραλία στη «μίνι κούρσα εξοπλισμών»

Η Αυστραλία σχεδιάζει να διπλασιάσει τον υποβρύχιο στόλο της ώστε αυτός να αριθμεί δώδεκα υποβρύχια, τρία αντιτορπιλικά, εννέα ανθυποβρυχιακές φρεγάτες και δώδεκα περιπολικά σκάφη. Τα σχέδια ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας για επιπλέον θωράκιση της εθνικής ασφάλειάς της.
Να σημειωθεί ότι το κόστος ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας θα ανέρθει για την επόμενη δεκαετία στα περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Τα σχέδια της Αυστραλίας θα πρέπει να ιδωθούν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών της περιοχής της νοτιο-ανατολικής Ασίας, που από πολλούς αποκαλείται ως μία «μίνι κούρσα εξοπλισμών».
Σε αυτήν τη «μίνι κούρσα εξοπλισμών» είχαν αναφερθεί ένα περίπου μήνα πριν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας ότι σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός συστήματος ενισχυμένης πυραυλικής άμυνας μετά τις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Πιονγιάνγκ πρόσφατα.
Από την πλευρά της η Κίνα εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την απόφαση της Αυστραλίας να ενισχύσει το Πολεμικό της Ναυτικό στον βαθμό που ανακοινώθηκε. Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών Hua Chunying δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει δυσαρεστηθεί από αυτήν την εξέλιξη και κυρίως για τις αρνητικές αναφορές της αυστραλιανής κυβέρνησης στις δραστηριότητες του Πεκίνου στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Παράλληλα, η κα Hua σημείωσε ότι επιθυμία της Κίνας είναι να μην υπάρξει μία «κούρσα εξοπλισμών» από τις γειτονικές της χώρες, ενώ επισήμανε, επίσης, ότι όλοι θα πρέπει να αποδεχθούν την κυριότητα του Πεκίνου στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (νησιά Σπάρτλι).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.