Tο φορτηγό πλοίο «Modern Express» παραμένει ακυβέρνητο στον Βισκαϊκό Κόλπο

Tο φορτηγό πλοίο «Modern Express» παραμένει ακυβέρνητο στον Βισκαϊκό Κόλπο

1202
Tο φορτηγό πλοίο «Modern Express» παραμένει ακυβέρνητο στον Βισκαϊκό Κόλπο

Το φορτηγό πλοίο «Modern Express», το οποίο μεταφέρει 3.600 τόνους ξυλείας έχει πάρει επικίνδυνη κλίση, πιθανόν λόγω μετατόπισης φορτίου, κοντά στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού στον Βισκαϊκό Κόλπο.
Συγκεκριμένα το πλοίο βρίσκεται 216 χλμ δυτικά από τις εκβολές του ποταμού Gironde και 234 χλμ από το La Rochelle. Λόγω των ανέμων το πλοίο παρασύρεται από τα κύματα προς τα νοτιοανατολικά με ταχύτητα 3,7 χλμ/ώρα.
Ελικόπτερο έχει ήδη απομακρύνει τα 22 μέλη του πληρώματος, ενώ όπως μεταδίδει το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο «SudOuest.fr» οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή αναμένεται να επιδεινωθούν μέσα στην ημέρα, με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι και τα 70 χλμ/ώρα και τα κύματα σε ύψος 4 έως 6 μέτρων.
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές γαλλικές αρχές, προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης και δεν τους επιτρέπουν στην παρούσα φάση να προχωρήσουν στην απαραίτητη προετοιμασία για τη ρυμούλκηση του φορτηγού πλοίου, που για πέντε ημέρες βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση της επικίνδυνης κλίσης.
Να σημειωθεί, ότι την απομάκρυνση του πληρώματος του πλοίου ανέλαβε μετά από εντολή της διαχειρίστριας εταιρείας η ολλανδική εταιρεία «Smit Salvage». Η απομάκρυνση του πληρώματος ήταν το απαραίτητο πρώτο βήμα προτού επιχειρηθεί η προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου.
Στην περιοχή παραμένουν μία γαλλική φρεγάτα, ένα ναυλωμένο από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό ρυμουλκό, ένα ειδικό σκάφος για αντιμετώπιση πιθανής ρύπανσης από τους 300 τόνους καυσίμου που βρίσκονται στο πλοίο, καθώς και δύο ισπανικά ρυμουλκά.

Δείτε σε βίντεο το πλοίο «Modern Express» που παραμένει ακυβέρνητο και την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια για την ρυμούλκησή του.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=aE5nn0ppJ-0

Φωτό: Premar Atlantique (https://twitter.com/premaratlant?ref_src=twsrc%5Etfw)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.