Σε παραγγελίες δεκάδων αεροσκαφών από την Airbus αναμένεται να προβεί η Iran...

Σε παραγγελίες δεκάδων αεροσκαφών από την Airbus αναμένεται να προβεί η Iran Air

117
Σε παραγγελίες δεκάδων αεροσκαφών από την Airbus αναμένεται να προβεί η Iran Air

Η άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης αναμένεται να έχει άμεσα οφέλη και για τον κρατικό αερομεταφορέα της χώρας, τις Ιρανικές Αερογραμμές (Iran Air). Οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν αφορούσαν και τη δυνατότητα της χώρας να αγοράζει νέα αεροσκάφη από τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών του κόσμου την AIRBUS και την BOEING.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η Τεχεράνη πρόκειται να προβεί σε πρώτη φάση στην αγορά 114 αεροσκαφών από την AIRBUS, την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών με έδρα την Τουλούζη.
Η Τεχεράνη πρόκειται να αγοράσει τόσο νέας κατασκευής όσο και μεταχειρισμένα επιβατικά αεροσκάφη μέσων αποστάσεων και στενής ακράτους της σειράς Α320, καθώς και της σειράς Α340, που είναι τετρακινητήρια αεροσκάφη, ευρείας ατράκτου και μεγάλων αποστάσεων. Μάλιστα τα δύο πρώτα Α340 πρόκειται να παραδοθούν στις Ιρανικές Αερογραμμές τον προσεχή Ιούλιο. Στόχος της εταιρείας είναι η ουσιαστική βελτίωση του λειτουργικού της κόστους, καθώς και η βελτίωση των δεικτών αξιοπιστίας και ασφάλειας.
Η συμφωνία για την αγορά των αεροσκαφών από την AIRBUS, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων, αναμένεται να υπογραφεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στο Παρίσι, Χασάν Ροχανί.
Ο Ροχανί αφίχθη στο Παρίσι την Τετάρτη το απόγευμα και πέραν της πιθανής συμφωνίας για την αγορά των αεροσκαφών, η ιρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να κλείσει σημαντικές συμφωνίες και με γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Όμως καθώς φαίνεται πέραν της AIRBUS και η BOEING αναμένεται να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε συζητήσεις με τις Ιρανικές Αερογραμμές, με τις τελευταίες σε πρώτη φάση να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα αεροσκάφη τύπου 737 και 777.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.