Ήρθησαν το Σάββατο οι κυρώσεις κατά του Ιράν. Μία νέα εποχή αρχίζει...

Ήρθησαν το Σάββατο οι κυρώσεις κατά του Ιράν. Μία νέα εποχή αρχίζει για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο

495
Ήρθησαν το Σάββατο οι κυρώσεις κατά του Ιράν. Μία νέα εποχή αρχίζει για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο

Ο κόσμος εισήλθε σε μία νέα εποχή μετά και την επίσημη άρση του καθεστώτος των διεθνών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, εχθές Σάββατο 16 Ιανουαρίου. Οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα να αποκοπεί ένα έθνος 80 εκατομμυρίων κατοίκων από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να μειωθούν δραστικά οι εξαγωγές κυρίως πετρελαίου, και να προκληθούν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες για τους απλούς πολίτες του Ιράν.
Η άρση των κυρώσεων ήλθε ως αποτέλεσμα της εκπλήρωσης από μέρους της ιρανικής κυβέρνησης της δέσμευσής της για περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα είχαν οριστεί στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.
Συγκεκριμένα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ που εδρεύει στην Βιέννη και η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των πυρηνικών εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, πως το Ιράν έχει λάβει όλα τα πυρηνικά μέτρα που απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και ώρες.
Σε κοινή δήλωσή τους η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Federica Mogherini και ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι: «Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει με σαφήνεια ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και επιμονή και μέσω πολυμερούς διπλωματίας, έχουμε την δυνατότητα να βρίσκουμε λύσεις στα πιο δύσκολα ζητήματα, λύσεις πρακτικές που μπορούν να έχουν άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τζον Κέρι ανέφερε σε δική του δήλωση ότι: «Οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται (στη συμφωνία του Ιουλίου) τίθενται στο εξής σε ισχύ».
Η απόφαση της άρσης των κυρώσεων από την πλευρά των Η.Π.Α. ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την απελευθέρωση από το Ιράν πέντε Αμερικανών, οι οποίο κρατούνταν σε ιρανική φυλακή. Μεταξύ των απελευθερωθέντων ήταν και ο Jason Rezaian, 39 ετών, δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post, που κρατούνταν για περισσότερες από 500 ημέρες στη φυλακή.
Δήλωση έκανε και ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, με την οποία συνεχάρη το ιρανικό έθνος για την θετική εξέλιξη της άρσης των κυρώσεων, γράφοντας χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο twitter: «Ευχαριστώ τον Θεό για αυτή την ευλογία… Συγχαρητήρια για αυτή την ένδοξη νίκη».
Iranian parliament session

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.