Μείωση των πετρελαϊκών επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας στη Νορβηγία

Μείωση των πετρελαϊκών επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας στη Νορβηγία

130
Μείωση των πετρελαϊκών επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας στη Νορβηγία

Σημαντική μείωση θα παρουσιάσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου της Νορβηγίας, σύμφωνα με ενημέρωση του Norwegian Petroleum Directorate, μίας κυβερνητικής υπηρεσίας που βοηθά στη διαχείριση και ρύθμιση του πετρελαϊκού τομέα της Νορβηγίας.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2013 και το 2014 οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα (έρευνα και εξόρυξη) άγγιξαν τα 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2015 αυτές μειώθηκαν κατά περίπου 16%. Η μείωση αυτή αποδίδεται τόσο στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου όσο και στα αυξημένα κόστη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που τις αναγκάζει να προχωρούν σε ακυρώσεις έργων διεθνώς και όχι μόνο στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με το Norwegian Petroleum Directorate μία εκ νέου αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να σημειωθεί μετά το 2019, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να αγγίξει τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Η μείωση όμως των επενδύσεων οδηγεί και σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Νορβηγία. Συγκεκριμένα η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στα επόμενα χρόνια από το υψηλό σημείο των 1,57 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (bpd) το 2014 στα 1,38 εκατομμύρια βαρέλια το 2019. Μία μικρή ανάκαμψη αναμένεται να σημειωθεί από το 2020, οπότε και η παραγωγή αναμένεται να ανέβει στα 1,40 εκατομμύρια βαρέλια.
Να σημειωθεί ότι η οικονομία της Νορβηγίας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον κλάδο του πετρελαίου, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Με αυτό το δεδομένο, η μείωση στην παραγωγή πετρελαίου όπως αναμενόταν έχει ήδη οδηγήσει από τον Ιανουάριο του 2014 σε απώλεια σχεδόν 30.000 θέσεων εργασίας, ενώ για πρώτη φορά το ποσοστό ανεργίας στη Νορβηγία έχει φτάσει το 4,6%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PHOTOSCANIPXHAGEN OEYVINDSTATOIL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.