Νέα τάξη πραγμάτων για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου

Νέα τάξη πραγμάτων για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου

193
Νέα τάξη πραγμάτων για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 47 %, σε 399 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα (Mboe / δ) έως το 2040, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.
O Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), που κυκλοφόρησε την Τετάρτη μια έκθεση με τίτλο, «World Oil Outlook για το 2015», εξετάζοντας τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης και αποκάλυψε τις προβλέψεις της για τις αγορές πετρελαίου, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μέχρι το 2040.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο ενεργειακό στερέωμα με 77,7% μερίδιο μέχρι το 2040. Ωστόσο η αγορά του φυσικού αερίου αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, που θα ξεπεράσει το 27% από το 2040. Το πετρέλαιο αναμένεται να ακολουθήσει με 25,2% και ο άνθρακα, με 24,6%..
Όσον αφορά την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, η έκθεση της Οργάνωσης, αναφέρει ενδεικτικά ότι «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης θα συνεχίσει να συγκεντρώνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως η εκβιομηχάνιση, η αύξηση του πληθυσμού και η άνευ προηγουμένου γιγάντωση της μεσαίας τάξης θα ωθήσουν την ανάγκη για επιπλέον ενέργεια.”
Η κατανάλωση της ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ, από την άλλη πλευρά, θα αυξηθεί μόνο κατά 4% στο διάστημα 2014-2040 γεγονός το οποίο οφείλεται στην συνεχιζόμενη προσήλωσή των χωρών στις βιομηχανίες με νέες μορφές κατανάλωσης ενέργειας, της βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της επιβράδυνσης της οικονομικής τους ανάπτυξης.
Στην περιοχή του ΟΟΣΑ, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να εμφανίσει ελαφρά μείωση μέχρι το 2020 ενώ η ζήτηση πετρελαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% μεταξύ 2014 και 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.