Μείωση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου από τα κοιτάσματα της Δανίας στη...

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου από τα κοιτάσματα της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα

67
Μείωση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου από τα κοιτάσματα της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα θαλάσσια κοιτάσματα της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα μειώθηκε το 2014. Η μείωση είναι βέβαια μικρότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα μειώνονται και οι εκπομπές CO₂ από τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Danish Energy Agency (DEA).
Από την εποχή του 2004, που η παραγωγή πετρελαίου στην Δανία είχε φτάσει στα υψηλότερα σημεία της, αυτή έχει πλέον ελαττωθεί περισσότερο από το ήμισυ. Η μείωση που καταγράφεται οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από πολλά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν πλέον αντληθεί οι μεγαλύτερες ανακτήσιμες ποσότητες αργού πετρελαίου. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα παλαιότερα εν ενεργεία πεδία εξόρυξης πετρελαίου απαιτείται μεγαλύτερη συντήρηση των φρεατίων, των αγωγών καθώς και των ίδιων των πλωτών εξεδρών, γεγονός που συχνά μεταφράζεται σε απώλεια ή καθυστέρηση στην παραγωγή.
Συγκεκριμένα το 2014 παρήχθησαν 9,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρελαίου από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Δανίας που βρίσκονται στην Βόρεια Θάλασσα, μειωμένα σε σχέση με το 2013 κατά 6%. Αυτή η πτώση στην παραγωγή πετρελαίου σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια οφείλεται στα έργα της επέκτασης του κοιτάσματος South Arne με μία νέα βόρεια εξέδρα, στην ανόρυξη νέων γεωτρήσεων μέσα στο 2014, καθώς και στα έργα ανακαίνισης παλαιότερων πετρελαιοπηγών.
Από την άλλη η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου άγγιξε το 2014 τα επίπεδα των 4,5 δισεκατομμυρίων Nm3, εκ των οποίων τα 3,8 δισεκατομμύρια Nm3 αερίου στάλθηκαν προς πώληση στην ηπειρωτική χώρα, μειωμένα κατά 4,2% σε σχέση με την ποσότητα που είχε οδηγηθεί προς πώληση το 2013. Αυτή η μείωση οφείλεται, εν μέρει, σε μη προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας του πεδίου άντλησης φυσικού αερίου Tyra.

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/CLAUS FISKER DENMARK OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.