Ο όμιλος Maersk συμμετέχει στην εκστρατεία για την εξυπηρέτηση του εμπορίου

Ο όμιλος Maersk συμμετέχει στην εκστρατεία για την εξυπηρέτηση του εμπορίου

154
Ο όμιλος Maersk συμμετέχει στην εκστρατεία για την εξυπηρέτηση του εμπορίου

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Ο όμιλος Maersk αποτελεί από τις 17 Δεκεμβρίου, μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας εμπορίου για την ενίσχυση των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κύριος στόχος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το εμπόριο είναι να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τη διευκόλυνση του εμπορίου με την υποστήριξη και την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου-ΠΟΕ (Trade Facilitation Agreement). Η νέα συμμαχία ανακοινώθηκε κατά τη 10η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ στο Ναϊρόμπι (Κένυα) και αποτελείται από κυβερνήσεις, διεθνείς εταιρείες όπως η Maersk Group, DHL και Wal-Mart, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Με αφορμή τις χρονοβόρες διαδικασίες εκτελωνισμού και την έντονη γραφειοκρατία ορισμένων χωρών, καθώς επίσης και την έλλειψη ψηφιοποίησης των σύγχρονων διαδικασιών μεταφοράς εμπορευμάτων, η συμμαχία προσπαθεί να εξαλείψει τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν για τους μεταφορείς και τους εξαγωγείς. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ιδιωτικών και κρατικών φορέων προσθέτει επίσης περιττό χρόνο αναμονής και καθυστερήσεις στο εμπόριο αγαθών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος και οι κίνδυνοι των ποινών για τους εισαγωγείς και εξαγωγείς.
Σε δήλωση του ο κ Nils Andersen, διευθύνων σύμβουλος της Maersk Group,αναφέρει πως η συμμαχία θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ελαχιστοποίηση των εμποδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα αναζωογονήσει το παγκόσμιο εμπόριο. Οι εκτιμήσεις για την συμμαχία υπολογίζουν πως θα προσδώσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 1 τρις δολάρια ετησίως. Όσον αφορά τον εργασιακό κλάδο, η προσπάθεια αυτή θα δημιουργήσει έως και 21 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το πρώτο βήμα για την Παγκόσμια Συμμαχία διευκόλυνσης του εμπορίου είναι να διαγνώσει τα μεγαλύτερα εμπόδια στο εμπόριο σε συγκεκριμένες χώρες. Με το 90% του συνόλου των αγαθών να διακινείται μέσω θαλάσσης, ο Όμιλος Maersk μπορεί να υποστηρίξει εποικοδομητικά τη συμμαχία χάρη στην εμπειρία της σε τοπικές αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.