Σε ισχύ μπαίνει η Ballast Water Management Convention

Σε ισχύ μπαίνει η Ballast Water Management Convention

1510
Σε ισχύ μπαίνει η Ballast Water Management Convention

Στις 24 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια της 29ης Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), η Ινδονησία επικύρωσε την Ballast Water Management (BWM) Convention, ένα σημαντικό διεθνή κανονισμό για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χωρητικότητας εθνικών στόλων που διαθέτει ο ΙΜΟ, η απόφαση της Ινδονησίας να επικυρώσει την BWM Convention έχει ως αποτέλεσμα να πληρούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, συμπεριλαμβανομένου του κριτηρίου να έχει επικυρωθεί από κράτη-μέλη του ΙΜΟ τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 35% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε gt.
Αυτό σημαίνει ότι η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ την 24η Νοεμβρίου 2016. Στόχος της BWM Convention είναι η λήψη μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης επικίνδυνων θαλασσίων οργανισμών, μέσω του θαλασσίου έρματος που μεταφέρουν τα πλοία.
H συγκεκριμένη απόφαση, που προήλθε από την κυβέρνηση της Ινδονησίας, ξάφνιασε τους πάντες. Τα πρώτα σχόλια εστιάζονται ότι συνέβη μετά από πίεση του γγ του Ιμο ο οποίος αποχωρώντας από τη θέση του σε μερικούς μήνες ήθελε να αφήσει πίσω του ως παρακαταθήκη μια ισχυρή σύμβαση στο βιογραφικό του.
Η νέα σύμβαση Ballast Water Management (BWM) Convention, είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στις ναυτιλιακές εταιρείες που δεν περίμεναν τόση άμεση εφαρμογή της νέας διεθνούς νομοθεσίας.