Costamare: Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2015

Costamare: Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2015

398
Costamare: Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2015

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και του εννεάμηνου του 2015 δημοσίευσε η Costamare η οποία διαχειρίζεται στόλο 55 πλοίων. Η εταιρεία παρουσίασε αποτέλεσμα τρίτου τριμήνου διαθέσιμο προς μετόχους 29,5 εκ $ ή 0,39 $ / μετοχή ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, όπου είχε σημειώσει 33,9 εκ $ ή 0,45 $ / μετοχή. Τα έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα με μια μικρή μεταβολή της τάξης των 0,7 εκ $.
Σε επίπεδο εννεαμήνου η εταιρεία σημείωσε καθαρό αποτέλεσμα ύψους 105,4 εκ $, αυξημένο κατά 25% σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 (84,3 εκ $). Η αύξηση αυτή αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες κατά 6 εκ $ με παράλληλη μείωση εξόδων λειτουργίας και μείωση εξόδων χρηματοοικονομικής φύσης.
Η Costamare πρόσθεσε στο στόλο της τον περασμένο Αύγουστο δύο μεταχειρισμένα πλοία, τα Arcadia χωρητικότητας 1550 TEU ηλικίας 14 ετών και το Helgoland trader χωρητικότητας 2472 TEU και ηλικίας 17 ετών. Και τα δυο πλοία αποκτήθηκαν από κοινού με την York Capital με την Costamare να κατέχει το 49%. Το Helgoland trader αναμένεται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2016. Η εταιρεία ανακοινώσε επίσης την απόκτηση δύο νεότευκτων πλόων χωρητικότητας 3800 TEU το κάθε ένα από τα ναυπηγεία Jiangsu New Yangzi Shipbuilding. Tα νέα αυτά πλοία θα αποκτηθούν μαζί με την York Capital ενώ αναμένεται να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και πρόκειται να ναυλωθούν από τον όμιλο Hamburg-Süd.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζήκος, CFO της Costamare, η εταιρεία καταφέρνει να καταγράφει θετικά αποτελέσματα όντας αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, επενδύοντας σε χαμηλής αξίας ενεργητικό προσδοκώντας να αδράξει τα οφέλη από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη.
Η εικόνα της εταιρείας στο επενδυτικό κοινό παραμένει καλή με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται στα 12,9 $ (13/11/2015) με ένα δείκτη Ρ/Ε 8,5 καταδεικνύοντας την προθυμία των επενδυτών να πληρώσουν για 1 $ κέρδους. Σύμφωνα με αναλύσεις της Zacks η μετοχή της Costamare παρουσιάζει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και έχει χαρακτηριστεί με την ένδειξη BUY.
Η θετική εικόνα της εταιρείας αποδίδεται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό στην τακτική και τριμηνιαία καταβολή μερίσματος προς του μετόχους της εταιρείας, από την στιγμή που εισήχθη στο NYSE.
Η Costamare συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τους μετόχους από το 2010 με συνεχή καταβολή μερισμάτων και μάλιστα ολοένα αυξανόμενων. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2015 η εταιρεία κατέβαλε μέρισμα ύψους 0,29$ για κάθε κοινή μετοχή, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλε μερίσματα 0,47 $, 0,53$, 0,54$ για τις σειρές προνομιούχων μετοχών Β,C και D αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.