Δημιουργία του 5ου σταθμού της Κίνας στην Ανταρκτική

Δημιουργία του 5ου σταθμού της Κίνας στην Ανταρκτική

59
Δημιουργία του 5ου σταθμού της Κίνας στην Ανταρκτική

Πριν από λίγες μέρες απέπλευσε από το λιμάνι της Σαγκάης το ερευνητικό σκάφος και παγοθραυστικό Xue Long, ελληνιστί «Δράκος του Χιονιού», σηματοδοτώντας την έναρξη της 32ης αποστολής της Κίνας στην Ανταρκτική.
Στο σκάφος επιβαίνει μία ομάδα 277 ερευνητών, που για 159 ημέρες θα ταξιδέψει στην περιοχή της Ανταρκτικής, διανύοντας συνολικά πάνω από 55.500 χιλιόμετρα.
Όπως δηλώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Sun Bo, στόχος είναι να διεξαχθεί μία τελική έρευνα στο χώρο που θα δημιουργηθεί ο πέμπτος σταθμός της Κίνας στην Ανταρκτική (Victoria Land, Ross Sea). Συγκεκριμένα η κινεζική ομάδα θα χαρτογραφήσει το χώρο και θα αξιολογήσει τις οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δημιουργία του σταθμού.
Τα μέλη της κινεζικής ομάδας θα διεξάγουν έρευνα και στις περιοχές που ήδη λειτουργούν κινεζικοί σταθμοί: Changcheng, Zhongshan, Taishan και Kunlun, καθώς και στις περιοχές της Ανταρκτικής: Prydz Bay, Ross Sea, Amundsen Sea και Antarctic Peninsula.
Το κινεζικό σκάφος θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, και για την μεταφορά αγαθών από το Fremantle της Αυστραλίας προς τον ερευνητικό σταθμό της τελευταίας στην Ανταρκτική, Casey Station.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας και συγκεκριμένα μεταξύ του Ερευνητικού Κέντρου της Αυστραλίας για το Περιβάλλον και τα Οικοσυστήματα της Ανταρκτικής (ACE CRC) και το Κέντρο Προβλέψεων του Εθνικού Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Κίνας (NMEFC) υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης.
Στόχος της συμφωνίας σύμφωνα με τον Αυστραλό Διευθύνοντα Σύμβουλο της ACE CRC Mark Kelleher είναι η συνεργασία των δύο θεσμικών φορέων για ανάπτυξη μεθόδων που θα επιτρέψουν την πρόβλεψη πάγου στις θάλασσες της περιοχής, διευκολύνοντας τα ερευνητικά προγράμματα των δύο χωρών στην Ανταρκτική. Να αναφέρουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο πάγος της Ανταρκτικής για πρώτη φορά με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία υπερέβη σε έκταση τα 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.