Κινδυνεύει να ξεμείνει από βενζίνη και πετρέλαιο η Ελβετία

Κινδυνεύει να ξεμείνει από βενζίνη και πετρέλαιο η Ελβετία

180
Κινδυνεύει να ξεμείνει από βενζίνη και πετρέλαιο η Ελβετία

Η Ελβετία υποχρεώνεται να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα σε καύσιμα, για πρώτη φορά μετά το 2010, λόγω κινδύνου έλλειψης βενζίνης και πετρέλαιο στο άμεσο μέλλον. Η απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στα τεχνικά προβλήματα (διαρροή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας), που έχουν παρουσιαστεί στο μοναδικό μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας στην πόλη Cressier (βόρεια της Βέρνης) και τα οποία υποχρέωσαν το διυλιστήριο σε παύση της λειτουργίας του. Το διυλιστήριο που διευθύνεται από την Varo Energy, παράγει το ένα τέταρτο των καυσίμων που καταναλώνει η χώρα.
O αρμόδιος προϊστάμενος της υπηρεσίας προμηθειών του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας Lucio Gastaldi ανέφερε ότι η έλλειψη βενζίνης και πετρελαίου μπορεί να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα μέσω της αξιοποίησης των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας.
Πέραν όμως των τεχνικών προβλημάτων στο διυλιστήριο στο Cressier υπάρχουν ακόμα δύο λόγοι που επιτείνουν τα προβλήματα τροφοδοσίας της Ελβετίας με καύσιμα. Ο πρώτος λόγος είναι η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου που δεν επιτρέπει τις εισαγωγές καυσίμων με φορτηγά ποταμόπλοια στην χώρα. Ο δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία στην παρούσα χρονική περίοδο των γερμανικών σιδηροδρόμων λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας και έλλειψης διαθέσιμης χωρητικότητας να μεταφέρουν καύσιμα στην Ελβετία.
Από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας ανακοινώθηκε ότι οι διαθέσιμες ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα ανέρχονται σε: 50 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και 40 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν 4,5% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας και το 2,5% βενζίνης.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ολοκληρωτικής παύσης των εισαγωγών οι ανάγκες της χώρας σε καύσιμα μπορεί να καλυφθούν για μία χρονική περίοδο τεσσάρων με πέντε μηνών.
Η ελβετική κυβέρνηση αναμένει την βελτίωση της κατάστασης μόλις αποκατασταθούν τα τεχνικά προβλήματα στο διυλιστήριο του Cressier, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
sui1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.