Αν και προ της εκπνοής του 2015 ο δείκτης BDI δεν έχει,...

Αν και προ της εκπνοής του 2015 ο δείκτης BDI δεν έχει, επιβεβαιώσει ακόμα την ιστορικότητα της θετικής πορείας

127
Αν και προ της εκπνοής του 2015 ο δείκτης BDI δεν έχει, επιβεβαιώσει ακόμα την ιστορικότητα της θετικής πορείας

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com SA

Η διαδικασία της αξιολόγησης εφαρμογής του μνημονίου με στόχο την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης είναι ακόμη σε εξέλιξη αλλά το «θετικό» νέο είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Stress Test των Ελληνικών Τραπεζών που ανέδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτούνται είναι χαμηλότερες από τις αρχικά αναμενόμενες.
Συγκεκριμένα, οι κεφαλαιακές ανάγκες τους ανέρχονται στα € 14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο και στα € 4,391 δισ. στο βασικό. Οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν μέσω ιδιωτικής συμμετοχής τα κεφάλαια που απαιτούνται στο βασικό σενάριο, προκειμένου να αποφύγουν το Βail Ιn, ενώ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. Υπό αυτές τις εξελίξεις, οι τράπεζες έχουν διορία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, προκειμένου να καταθέσουν στην ΕΚΤ σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στα οποία θα αναφέρουν τους τρόπους με τους οποίους θα καλύψουν τις ανάγκες που προέκυψαν.
Μένοντας στο θέμα, το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αξιολόγηση των 4 συστημικών Τραπεζών, έφερε στην επιφάνεια ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά € 7 δισ., φτάνοντας στα € 107 δισ. ή στο 52% των συνολικών δανείων. Η επιδείνωση εμφανίζεται στο Real Estate με ποσοστό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 75% από 70%, στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 41% από 35%, στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο 66% από 61%, στα αμιγώς στεγαστικά δάνεια στο 36% από 33%, ενώ τη μεγαλύτερη επιδείνωση παρουσιάζουν τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια, με αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 22% στο 30%.
Στο σκηνικό, του όπως έχουμε ονομάσει, «Άτυπο Νομισματικό Πόλεμο» η απόφαση της FED για αύξηση των επιτοκίων αρχίζει και περιπλέκεται καθώς μεταξύ άλλων, εξαρτάται από το αν η EKT και η BoJ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το «πρόβλημα» εστιάζεται στο ότι η ποσοτική χαλάρωση από τις Κεντρικές Τράπεζες, σαν όχημα για την ανάπτυξη, προκαλεί ανατίμηση του δολαρίου δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο «αναστολές» στη FED για αύξηση των επιτοκίων. Από την άλλη η FED, άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων να λάβει χώρα το Δεκέμβριο, απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις διαφόρων οικονομικών στοιχείων, ξεκινώντας από τα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.
Στις ΗΠΑ το 3ο τρίμηνο το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,5%, επιβραδύνοντας από το 3,9% του 2ου τριμήνου, καθώς οι επιχειρήσεις άφησαν τα αποθέματα τους να μειωθούν – γεγονός που υποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι σίγουρες για την πορεία της ζήτησης το επόμενο διάστημα – και ο ρυθμός των δαπανών από καταναλωτές και επιχειρήσεις επιβράδυνε.
Την ίδια στιγμή η Κίνα ενισχύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες της για τόνωση της οικονομίας της, προχώρησε στην έκτη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων από το Νοέμβριο του 2014, κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης το επίπεδο ελάχιστων αποθεματικών για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο θα διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στις τοπικές κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών φέτος λόγω των ανησυχιών για υποχώρηση της ανάπτυξης. Το ποσόν που θα διατεθεί θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 600 δισ. Γουάν, περίπου $ 94 δισ., από 300 δισ. Γουάν για το υπόλοιπο του έτους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα έχει σαν πλάνο να πουλήσει συνολικά 1,2 τρισ. Γουάν σε ομόλογα το διάστημα 2015 – 2017 και να μοιράσει τα έσοδα στις τοπικές κυβερνήσεις για χρηματοδότηση έργων.
Έχοντας πια μπει στην τελική ευθεία για το τέλος του έτους, ο δείκτης BDI δεν έχει, τουλάχιστον ακόμη, επιβεβαιώσει την ιστορικότητα του, που όπως επανειλημμένως έχουμε επισημάνει, το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους συνήθως έχει θετική πορεία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.