Η Βαρκελώνη έχει πιστοποιηθεί ως το μόνο λιμάνι της Μεσογείου εισαγωγής, αποθήκευσης...

Η Βαρκελώνη έχει πιστοποιηθεί ως το μόνο λιμάνι της Μεσογείου εισαγωγής, αποθήκευσης και εξαγωγής καφέ

342
Η Βαρκελώνη έχει πιστοποιηθεί ως το μόνο λιμάνι της Μεσογείου εισαγωγής, αποθήκευσης και εξαγωγής καφέ

Οι εγκαταστάσεις, οι διεθνείς πιστοποιήσεις, o όγκος των διακινούμενων εμπορευμάτων και η παρουσία των μεγαλύτερων εταιρειών εμπορίας καφέ στον κόσμο έχουν αναδείξει το λιμάνι της Βαρκελώνης στο πλέον σημαντικό λιμάνι για το εμπόριο καφέ στη Μεσόγειο.
Ο πράσινος καφές αλλά και το κακάο απαιτούν αυστηρές συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης. Μολονότι ο καφές μεταφέρεται σε εμπορευματοκιβώτια δια θαλάσσης αλλά και ξηράς, και είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος στην υγρασία και τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, συνεχίζεται να διακινείται μέσα σε σακιά από γιούτα ή σε τσουβάλια.
Από πλευράς όγκου, η διακίνηση καφέ στο λιμάνι της Βαρκελώνης ανήλθε κατά το 2014 στους 300,000 τόνους, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 20% αφορούσε transit φορτία.
Τέσσερις είναι οι κύριες διεθνείς εταιρείες εμπορίας καφέ που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Βαρκελώνης: BIT, Molenbergnatie, VIORVI και Pacorini, ενώ οι κυριότερες χώρες που προμηθεύουν καφέ στο λιμάνι της Βαρκελώνης είναι το Βιετνάμ, η Βραζιλία, η Αλγερία, η Κολομβία, η Κένυα και το Μεξικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βαρκελώνη είναι το μόνο λιμάνι της Μεσογείου που έχει πιστοποιηθεί ως λιμάνι εισαγωγής, αποθήκευσης και εξαγωγής καφέ ποικιλίας Robusta και Arabica προς το New York ICE (Intercontinental Exchange – Futures) και το LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange).
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, εκπρόσωποι των αρχών του λιμένα της Βαρκελώνης, των εταιρειών αποθήκευσης καθώς και της Ισπανικής Ομοσπονδίας Καφέ (FEC) επισκέφτηκαν πριν λίγο καιρό τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ επιχειρώντας να προωθήσουν την Βαρκελώνη ως λιμάνι εισαγωγής, αποθήκευσης και επανεξαγωγής καφέ, αλλά και να εντοπίσουν πιθανές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.